Verdens mest ekstreme båttur

Et hav av flytende metan og etan - og en overflatetemperatur på 180 minusgrader. Denne båtturen vil du neppe være med på.

Publisert Sist oppdatert

Titan, som er en av Saturns mest kjente av plantens 61 måner kan få sin første båt sjøsatt i 2023 om NASA får det som de vil. Båten er ennå ikke laget, og finnes kun på tegnebrettet. Avreise fra jordkloden blir i så fall mellom januar 2015 og februar 2016.

Båten som NASA ønsker å sjøsette har fått navnet Titan Mare Explorer (TIME). Med denne ubemannede båten ønsker romfartsorganisasjonen å finne ut mer om klimaet på Titan. Og tøft klima til tross, NASA har også et håp om å finne liv der, og fiskestanga kan ligge igjen hjemme. Livet det er snakk om er i så fall bitte små organismer som livnærer seg på acetylen og puster hydrogengass.

Enorm innsjø

Sommeren 2006 kunne det som følge av romsondeprosjektet Cassini vises bilder av sjøer i nordpol-området av Titan. En enorm sky av etan som dekker nordpolen av månen ble observert. Romsonden Cassini kunne i 2007 viste bilder av sjøer på overflaten. Den største innsjøen på Titan er på størrelse med Nord-Amerika.

Innsjøen TIME skal sjøsettes på heter Ligeia Mare, som er blant de største med et område på hele 100.000 kvadratkilometer.

Fryser du lett på båttur, er nok ikke turen til Titan noe for deg. Titan er nemlig iskald. Overflaten er 180 minusgrader, og det finnes ikke vann der. Innsjøene består av flytende metan og etan. Så fisk skal man heller ikke håpe på.

Dyr båttur

Til denne båtturen med de ekstreme forholdene holder det ikke med en vanlig dieselmotor. Ikke engang sola slipper gjennom den tykke atmosfæren, så solcellepanel blir også uaktuelt. I stedet blir det den mest avanserte strømgeneratoren som noen gang er laget til en så liten båt. Det blir noe NASA kaller Advanced Stirling Radioisotope Generator, forkortet ASRG. Dette er en kjernefysisk generator som bruker mindre plutonium enn normalt. Slik strømtilførsel ville vært en drøm for en vanlig småbåtbruker på jordkloden. I en utholdenshetstest har den klart en problemfri testprosess på enn 14.000 timer, ifølge nettsiden Spaceflightnow. Med den lange turen før sjøsetting og den avanserte elektronikken begynner man å skjønne at moroa vil koste. Før kostnadene for turen fra jorden til Titan er tatt med, er det budsjettert nærmere 480 millioner dollar, eller sånn omtrent 2,6 milliarder kroner.