Søk i arkivet

Generalsekretær Reidar Kjelsrud KNBF vil ikke ha nye septikregler.
Generalsekretær Reidar Kjelsrud KNBF vil ikke ha nye septikregler.

Nei til nye septikregler

Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) vil ikke ha nye regler for tømming av septiktanken på sjøen fra fritidsbåter.

- KNBF er tilfreds med dagens ordning hvor septik kan tømmes fra fritidsbåt mer enn 300 meter fra land, sier generalsekretær Reidar Kjelsrud.
 
Miljørgansiasjonene ønsker nye regler og miljøvernminister Erik Solheim (SV) sa nylig til NRK at han ønsker et forbud: 
- Å dumpe kloakk rett i sjøen hører til en annen tid, fastslo han.
 
Likevel har ikke Miljøverndepartementet  planer om å følge Sverige og innføre et strengere lovverk mot tømming av septik fra fritidsbåter.
- Det var en grundig prosess ved fastsettelsen av den norske forskriften om kloakkutslipp fra skip. Det er ikke kommet frem ny informasjon som gir grunnlag for å endre forskriften, sier kommunikasjonsrådgiver Gard Nybro-Nielsen i Miljøverndepartementet til VG.

Det svenske forbudet trer i kraft fra 2014 i særskilte sårbare områder, og fra 2016 gjelder forbudet hele kysten. Kongelig Norsk Båtforbund sier nei til et slikt generelt totaltforbud, men er derimot ikke fremmed for lokale miljøtilpasninger:
- I pressområder hvor periodisk overgjødsling kan forekomme er vi positive til lokale restriksjoner, for eksempel en utvidelse av minimumsavstanden til land, eventuelt et tømmeforbud i et begrenset område, sier Reidar Kjelsrud.
 
Han krever også at det offentlige må legge til rette for tømming, og det bør være et mål å få etablert tømmestasjoner i alle marinaer:
- Vi oppfordrer alle båtfolk til å gjøre seg kjent med hvor tømmestasjoner finnes, og å benytte de der hvor det er mulig.
Men da er det et stykke igjen å gå rent infrastukturmessig. I Finland, som har hatt strenge septikregler siden år 2000, er det i dag over 300 tømmestasjoner langs kysten. 
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen