Ønsker du å bo i Hamsuns ånd kan du snakke med Hans Petter Christensen på Hamarøy fiskecamp. Borgstuen kan leies med overraskelser på lur......?
Sitatet!
En ny Victoria?
Et originalt brev fra forfatteren.
Nekrologen over Hitler.
Det er unektelig annerledes enn resten av husene på Hamarøy.
Det er lov å ha det litt moro også.
Monerne elementer møter det gamle originale.
Oversikt over senteret fra oven.
Blant annet Victorias "dødskjole" full av tuberkuløst spytt.
Her kunne man gå inn en dør å oppleve små sekvenser i Hamsuns diktning i form av mini utstillinger.
Mer moderne forfattere hadde likevel sterke meninger om det Hamsun opplevde.
Håndtakene i senteret er formet som en kopi av et sølvhundehalsbånd beskrevet i romanen Sult.
Utsikt fra senterets toppetasje.
Havstrømmen Glimma går like nedenfor Hamsunsenteret.
Her lytter vi til "spøkelseshistorien" fortalt i en av Hamsuns novellesamlinger.
Hamsuns oppvekst hos onkelen beskriver han vel egentlig best selv.
gammel og ny tid i Hamsuns historie. Borgerstuen hvor Hamsun møtte den døde fiskeren på leting etter tannen sin.
Hans Petter Christensen og kona Rita Helnes Christensen ligger midt i Hasmsuns rike med sin koselige campingplass.

Hamsuns fengslende fortid og nåtid

Han er en av Norges mest berømte forfattere både nasjonalt og internasjonalt. Utskjelt og forgudet, omtalt og avvist. Fengslende og fengslet. Vi vandrer på gjengrodde stier i Hamsuns rike og pendler mellom gammel og ny tid.

Publisert Sist oppdatert

I dag har vi latt båten ligge urørt i gjestehavnen på Presteid på Hamarøy. Vi har viet tiden til kanskje Norges mest omtalte og kjente forfatter gjennom tidene, -Knut Hamsun, egentlig het han vel Knut Pedersen, men det er en annen historie.

Camping Hamsun

Hvor kan man vel bedre oppleve Hamsuns ånd enn på Hamarøy Fiskecamp. Hos vertskapet Rita Helnes Christensen og Hans Petter Christensen bor vi nært vannet og under 100 meter fra det nye Hamsun-senteret. I 25 år har de drevet campingen som for to år siden ble nærmeste nabo med en av Nord-Norges mest omtalte kulturbygg, -det nye Hamsunsenteret på Presteid. I tilleg til en økende gjesteskare fra fra selve Hamsunsenteret driver de også båtutleie til fiskeintersserte turister fra hele Europa. øst-europere, i april og mai. Så kommer svenske og tyskerne, og på slutten av sommeren er det syd-europeerne som kommer for å hente med seg vintermat hjem.

Presteid er også stedet hvor Hamsun ble flyttet til som niåring. Et traumatisk livsvalg for den unge Knut. Men trange kår på Hamsun-gården lenger inn på Hamarøy gjorde at det var onkelen, Hans Olsen, og som var var bror av Knut Hamsuns mor, som fikk ansvaret for oppdragelsen av den unge Hamsun. På godt nordnorsk var han en skikkelig ”troilltamp”, og Hamsun har selv sagt at det var en grusom tid. I ettertid har mange forskere på ”myten” Hamsun, ment at denne motgangen nettopp gjorde han til den store verdensforfatteren han ble. Selv sier han om denne perioden av sitt  liv i novellesamlingen ”Krattskog”, at det var dette oppholdet som gjorde han til en ”hard mann”.

Og i samme Krattskog forteller han også "spøkelseshistorien" om den døde fiskeren som hjemsøkte han i årevis. Det hele skal ha startet i Borgstuen, et mindre gjestehus som lå under prestegården på Presteid, og hvor den grusomme onkelen var forpakter. Her forteller Hamsun om sitt møte med den døde fiskeren en kveld han gjemte seg for onkelen. Historien blir for lang til å gjennfortelle her, men vårt poeng er at denne Borgstuen er nå restaurert av ekteparet Christensen. Og som besøkende på campingen kan du komme og sitte i dette fantastiske huset bare et steinkast fra det nye senteret, og lytte til denne ”spøkelseshistorien” som er lest inn til dramatiske lydeffekter. Vi gjorde det en lys ettermiddag, men vi kan mer enn godt fornemme hvordan dette er når mørket kommer sigende på.  Vi innrømmer det gjerne, vi kom ut igjen med gåsehud. Vi er ikke de eneste som har vært her, gjesteboken er fullskrevet av hilsener om den lille stuen som rommer så mye Hamsunsk ånd og ord. Også familien til Hamsun velger å bo i dette lille huset når de gjester Hamarøy, forteller Hans Petter Christensen 

Hamsunsenteret må oppleves

Hele Hamarøy er preget av Hamsuns ånd. Dette ble til de grader forsterket for to år siden når det nye Hamsunsenteret ble innviet av Kronprinsesse Mette Marit. Av alle ting, hadde man valgt å gi oppdraget med senteret til en amerikansk arkitekt som ville bryte med alle konvensjoner og byggetradisjoner i området. Etter vårt besøk, står vi fjetret tilbake. Det er vakkert annerledes, og det er akkurat slik vi ønsker at et moderne museum/mausoleum skal og bør være. Arkitekturen skal i følge arkitekten speile mennesket Hamsun, eller mange av hans sterke litterære karakterer. Vi falt for historien om håndtakene i bygget. De er formet som et sølvhalsbånd beskrevet på en hund i boken Sult. Selv sier Holl følgende om sitt verk; Bygningen er som en kropp….en Hamsun-skikkelse i arkitektonisk forstand.

Seks etasjer med Hamsun

Det spesielle bygget er på seks etasjer. Vi startet øverst på bambus-terrassen.  Et mektig skue utover vakre Hamarøy som til tider kan minne om Canadas villmark med mye skog og høye fjelltopper, og havstrømmen Glimma bare et stenkast nedenfor. Lyden fra den kraftige strømmen finnes også som installasjon på senteret. Vi valgte å bo fem meter fra den berømte vannkanten på en av fiskecampens hytter. Kan absolutt anbefales en hver Hamsun-elsker.

Selve senteret er meget moderne. Installasjonene fordeler seg som sagt over seks etasjer og speiler Hamsuns forskjellige livs- og litterære faser. Spesielt viktig er andre, tredje, fjerde og femte etasje. Med moderne fortellerverktøy som film, interaktive skjermvisning og bilder og tablåer blir du utrolig godt kjent med dikterhøvdingen. Selv for vår tiåring var dette en opplevelse av de helt sjeldne. At han var en meget kontroversiell person prøver ingen å skjule. Hans historie med nazistene kommer godt frem, og er spesielt godt dokumentert gjennom de historikerne og Hamsun-forskerne som er intervjuet på film. Sekvenser som vises over alt på de mange og store veggene i senteret.

Båtfolket får nye plasser

Vi kom i båt til Presteid, og forlater gjestehavnen i trygg forvissning om at dette er vikelig noe å skrive hjem om. Gjestehavnsbestyrer Andreassen kommer og ønsker oss farvel, han sier vi ikke må reklamere for mye for den nye havna, de har bare to gjestehavnsplasser forløpig, men venter på et par lengder til som vil øke kapasiteten til seks. Går det som vi mener, bør båtfolket kjenne sin besøkelsestid i dette enorme landskapet med så mye historie, at havnesjefen kanskje både bør mudre og triple bestillingen sin på nye brygger. 

Les mer på:

http://www.hamaroyfiskecamp.no/ 

http://hamsunsenteret.no/no/home