Den store strandryddedagen

Det arrangeres strandryddeaksjoner langs hele norskekysten den 17. september, der frivillige oppfordres til å ta ansvar i sitt lokalmiljø og samtidig bidra til internasjonal forskning.

Publisert Sist oppdatert

Kyst og strender i Norge kan brukes av alle, og vekker både glede og fortvilelse. Til glede for de som bruker kyst og sjø til rekreasjon eller næringsgrunnlag, men til fortvilelse for de som møter bukter og strender fulle av søppel. Hold Norge Rent arrangerer derfor en nasjonal dugnad – ”Strandryddedagen” – 17. september.

Strandryddedagen er et pilotprosjekt initiert av Hold Norge Rent. Målet er å rydde den norske kysten for søppel, samt bidra til økt dokumentasjon av marint søppel. Hold Norge Rent ønsker å belyse engasjement for og kunnskap om marin forsøpling, samt bidra til at flere engasjerer seg i saken.

- Vi synes strandrydding er et godt eksempel på å vise at den norske dugnadsånden lever i norske bedrifter. Alle ansatte hos oss oppfordres til å bli med, og vi oppfordrer også andre bedrifter og organisasjoner som jobber med miljø og samfunnsansvar til å ta i et tak på Strandryddedagen , sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge som arrangerer ryddeaksjon 16. september.

Emily Robertson, prosjektleder for Strandryddedagen, forteller at Hold Norge Rent har fått mange positive tilbakemeldinger både fra bedrifter, organisasjoner, og private dugnadsgjenger over hele landet.

– Det er første gang det arrangeres en nasjonal, norsk strandryddedag. Den internasjonale strandryddedagen har holdt på i 25 år, med rundt ni millioner deltakere i 152 land. Det er verdens største frivillige aksjon og til nå har nærmere 500,000 kilometer strand blitt ryddet – det er jorda rundt to ganger etterfulgt av en tur til månen.