Søk i arkivet

Malingsrester går underi spesialavfall.
Malingsrester går underi spesialavfall.

Ber båtfolket rydde opp

Klima og forurensnings-direktoratet (Klif) sender i disse dager ut brev til kommunene om å rydde opp i forurensede småbåthavner.

OVER: Maling er blant produktene som skal kildesorteres. Arkivbilder Seilas /Båtliv.

Direktør i Klif, Ellen Hambro, oppfordrer alle småbåthavner og småbåteiere til å sørge for at kjemikalier og farlig avfall blir håndtert forskriftsmessig. Klif sender i disse dager ut brev til alle kommuner og og flere hundre marinaer om hvordan man kan bidra for å stanse forurensningen til grunnen i småbåthavnene.

Stikkprøver gjort i 13 småbåthavner i vår viset at forurensning er et problem flere steder. Blant de miljøskadelige stoffene er olje, bunnstoff og batterier.

– Før vi setter i gang med storstilte oppryddingsprosesser i forurensede fjordbunnssedimenter, er det viktig at vesentlige kilder til forurensning fra land stoppes. Derfor kan det i noen småbåthavner også bli stilt krav til opprydding av grunnen på land, og det er viktig å hindre ny forurensning sier Hambro.

Klif varsler en tettere oppfølging av forurensing fra småbåthavner, og vil også muligens gjennomføre en tilsynsaksjon i 2012 sammen med fylkesmennene.


Dette må du kildesortere:

Spillolje, motoroljer og smøreoljer (bør holdes atskilt fra olje med vann, så blir det billigere å levere på grunn av refusjonsordning)
Oljeforurenset masse og vann med olje-/dieselrester, for eksempel fra bunnen av båter
Oljefilter, bensinfilter og dieselfilter
Blandet drivstoff
Blybatterier
Andre batterier
Malingsrester, løsemidler, fugemasser, avskrapt bunnstoff, filler og koster med maling/bunnstoff
Spraybokser
Elektrisk- og elektronisk utstyr (såkalt EE-avfall)
(kilde Klif)


Les hele saken og andre gode tips til et miljøvennligre båtliv her.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen