Unngå en flått-sommer

Slik forbereder du deg mot den lumske blodsugeren som vil stifte bekjentskap med mange båtfolk i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Den biter seg fast i huden, og bør fjernes raskt som mulig. Derfor er det viktig å ha med riktig utstyr i båten når du besøker naturhavner sør i Norge. Du fjerner den enklest med en pinsett, men du får også flåttfjernere som du får tak i på apotek og andre utsalgssteder. Det er mange myter rundt hva du skal gjøre for å fjerne flått. En av dem er å dekke flåtten med fett. Gjør du det risikerer du at den kaster opp tarminnholdet i blodomløpet når den ikke får puste.

Med rett utstyr tar du tak rundt munndelen til flåten, så nær huden som mulig, og trekk den ut. Etter at flåtten er ute vasker du såret med desinfeksjonsmiddel. Har du ikke desinfeksjonsmiddel kan du bruke såpe og vann.

Etter flåttbittet bør du være oppmerksom på bittstedet. Du må kontakte lege hvis du fra tre dager til fire uker får rød hud, mer enn fem centimeter i diameter, eller hodepine eller andre symptomer.

Forebygg flåttbitt

Du kan også forebygge flåttbitt. Flåtten bite seg fast overalt, men områder med tynn hud som lysken, knehasene, armhulene og området bak ørene er spesielt utsatte. Du kan bruke DEET-holdige myggmidler, som også hjelper mot flått. Du kommer også langt med å dekke deg til med klær om du beveger deg i et område med mye flått, og etter turen sjekker du både hud og klær. Sjekk også klærne på vrangen. Bruker du lyse klær er flåtten lettere å oppdage. Har du hund med deg på båtturen i områder med mye flått bør den også sjekkes. En veterinær kan foreskrive forebyggende medisin for din firbeinte venn, som reduserer denne risikoen. Og for å forebygge flåttbitt bør du gå på siter, i stedet for områder med høyt gress, busker og kratt, der flåtten trives og venter på nettopp deg.

Se opp for de små nymfene

Mange tror at det bare er de voksne hunnflåttene som suger blod av mennesker. Ifølge Folkehelseinstituttet skyldes dette at det er de voksne flåttene som er lette å oppdage. Men det vanligste på mennesker er larver og nymfer, og larvene er så små og sitter så løst at de lett kan køls av uten at man har vært klar over at den har bitt seg fast. Nymfene er litt større, og kløs også lett av. Ifølge Folkehelseinstituttet er det nymfestadiet som er regnet for å utgjøre den største risikoen når det gjelder smitte hos mennesker.

Tre flåttsykdommer

Det er ikke fåttbittet i seg selv som gir smitte, men det at den bærer med seg virus eller bakterier og overfører smitte når den biter.

Ifølge Folkehelseinstituttet blir mellom 200 og 300 personer alvorlig syke etter å ha blitt smittet med bakterien Borrelia. Den vanligste smitten fra flått er nettopp bakteriegruppen borrelia som kan invadere nervesystemet og gi lammelser, leddsykdom, kronisk hudsykdom og smertetilstander. Det antas at nærmere en av fire norske flått bærer denne bakterien, men dette er et snitt, og andelen varierer avhengig av hvor i landet du er.  I sør og i øst er andelen så stor som halvparten, og færre lengre nord. Men heldigvis blir ikke alle som blir bitt syke. Det antas at fem prosent av de infiserte av denne bakterien utvikler sykdommen.

En annen sykdom forårsakes av bakteriegruppen Anaplasma  som kan utvikle seg til sykdommen Anaplasmose, tidligere kalt Ehrlichiose. Denne gir en influensalignende tilstand med akutt feber, muskelsmerter og hodepine. En studie har påvist at ti prosent av tilfellene med positiv borreliadiagnose også hadde anaplasmose.

Det er også en trejde sykdom du kan få av flått, og det er en parasittsykdom som kalles Babesia. Denne parasitten kan gi skogflåttencefalitt . Dette gir en malarialignende parasittsykdom som angriper og skader hjernen. Parasiten finnes helst hos smågnagere og fugler. Siden 1999 har Norge hatt åtte tilfeller og av disse fem i tilknytning til Tromøya utenfor Arendal.

Mange navn

Flåtter, og særlig den vanlige skogflåtten kan ha svært mange uformelle navn i de norske dialektene, som: skogmann, skogbjørn, skaubjønn, saueflått, hundeflått, blodmidd, hundemidd, oreflått, orelus, einerlus, kinnflått, lyngflått, lyngbobb, hasselflått, hatleflått, tikk, hantikk, sugar, bitar, påte, stygging, stakkar, festning, festing, krekse, skogtroll. (Kilde: Wikipedia)