For en skoleuke!!!!!
For en skoleuke!!!!!
For en skoleuke!!!!!
For en skoleuke!!!!!
For en skoleuke!!!!!
For en skoleuke!!!!!
For en herlig dag på Mjøsa.
Tore Espeland demonsterer tegngiving før han kjører tube med ungene.
Redningsmennene kom sjøveien.
Godt med kyndige hjelpere i nærheten.
For en skoleuke!!!!!
Nils Henrik lærer om oppbyggingen av en seilbåt.
Emilie og Pernille skal tråkle seg gjennom røde og grønne staker.
For en skoleuke!!!!!
Klar for tubekjøring.
Instruktør Thomas viser ledningsmerking.
Å seile på land er ikke farlig så lenge man husket å ta opp kjølen på båten. Gutta for berøm uansett
Frode Rostad med sønnen Jørgen er begge mer enn middels engasjert i frivillig sjøredningsarbeid langs mjøskanten.
Det gjelder å finne riktig størrelse.
Det er vakkert på Kapp.
Full fart på Mjøsa. Redningsselskapet og Kulturskolen driver skole i båt og sjøvett.

For en skoleuke!!!!!

På sommerskolen på Kapp like utenfor Gjøvik finnes det ikke skoleleie unger. Her har Redningsselskapet og Kulturskolen gått sammen om to uker undervisning hvor alt handler om  båt og sjøvett.

Publisert Sist oppdatert

10 år gamle Marius Dahl Gunnarsrud fra Skreia deltar på sommerskolen for andre året på rad. I år har han og pappaen blitt stolte eiere av en 13 fots Pioner med Honda 9,8 hk.

-Je synes det er skikkelig læringsrikt for je har lært om seiling, knuter, sikkerhet og vikeplikt og sånn. Og så synes je det var moro å sitta i ring (tube). Full guffe er moro det, sier Marius.

-Bruker du det du lærer da?

-Ja da, je tenker på det hele tia. Prøver å følje på det je ha lært, og je trur at  pappa og je ska prøve nybåten i hælja. Det glær je med te.

Hovedinstruktør Frode Rostad fra Gjøvik sier at det er ingenting som er så kjekt som når alle i salen rekker opp hånda og vil svare på teorispørsmål de har gjennomgått dagen før. Halve dagen går med til teori i båt-, sjø-, bade- og miljøvett.

-Ledsmerking og knuter elsker ungene. Og de lfeste tar dette med lanternefarger og røde og grønne staker veldig lett. Om ettermiddagen er det praksis, og det hender at vi setter ut garn for å lære litt om den fiskerikdommen som omgir oss. Det er også en viktig del av båtlivet rundt oss på Mjøsa, sier Frode Rostad.

Han er mer en middels interessert i jobben sin for det frivillige sjøredningskorpset på Gjøvik. Derfor stiller han med begge sønnene sine som hjelpeinstruktører på kurset. I tillegg er det tre andre instruktører som alternerer på dager og uker. Han forteller at dette har de gjort i de tre siste årene, og til sammen kurser de cirka 40 unger fra Toten, hver sommer. Tilsvarende kurs holdes også på Lillehammer, forteller Rostad.

Engasjert kulturskole

Sjøredningskorpset på Gjøvik samarbeider med Østre Toten Kulturskole om sommerskolen. De stiller med gratis lokaler både for elever og korpsets utstyr.  Og på lik linje med engasjerte Rostad, er ikke rektor Per Inge Høiberg mindre interessert i båtlivet på Mjøsa.

- Alt handler egentlig om båter og båtliv på Mjøsa. Det er sånn bygdene og byene rundt denne store flotte innsjøen har kommunisert og drevet handel til alle tider. Mjøsa skal og må man oppleve fra sjøsiden. Da ser man også hvor vakkert det er. For meg som egentlig er musiker, er båtlivet en like viktig del av kulturlivet  som alt annet . En gang vil både plast og aluminumsbåter havne på museum vet du, sier en meget engasjert rektor Høiberg. 

Han og en kollega har nettopp gått til innkjøp av den stolte sjekta Svalen, som har levd et brogete liv på Mjøsa siden 1923. Skolen eier en taubåt, som nå ligger til oppussing ved Mjøssamlingenes maritime lokaliteter ved Minnesund. Der sitter han også som leder.