Flytende søppelcontainere

Flytende søppelcontainere

Flytende søppelsamlere er nå på plass to steder i Oslofjorden, og meningen er at dette skal rasjonalisere søppelhåndteringen i skjærgården.

Publisert Sist oppdatert

Skjærgårdstjenesten og Oslofjordens Friluftsråd (OF) har i samarbeid utviklet en ny måte å håndtere søppel i skjærgården. Det som begynte som en idé for tre år siden er nå blitt realitet – og som kommer til å spare Skjærgårdstjenesten for mange timer jobb. Skjærgårdtjenesten og OF har stor tro på denne formen for søppelhåndtering, som er den aller første av sitt slag i Norge heter det i en pressmelding.

Plassert i betongbrygger

Dypoppsamlerne er plassert i flytebrygger av betong, og vil til sammen kunne ta noe som tilsvarer ca. 100 vanlige søppelsekker. 100 sekker som skal hentes fra søppelstativene til båten, ned i båten, opp av båten og opp på lastebil, heter det i en pressmelding.

Det betyr at man i mye større grad samler de deponeringsstedene. På de mest brukte utfartsstedene kan Skjærgårdstjenesten spare mange timer og mange tunge løft. I tillegg slipper man å tømme like hyppig som ved vanlig søppelstativ, uten at det betyr mer lukt. Dette skyldes at avfallet ligger unner vannlinjen og blir dermed naturlig avkjølt.  Foreløpig er to oppsamlere på plass, en i Sandspollen, Hurum og en i Tordenskjoldbukta på Nordre Sandøy, Hvaler

Flytebryggene som containere er bygget inn i er lett å legge til. Inne i containere er det plassert en stor sekk som kan heises om bord i båtene til Skjærgårdstjenesten. Enkelt og greit. Et mål for OF og Skjærgårdstjenesten er at dette kan bidra til å frigjøre tid som kan brukes på en rekke andre trengende tiltak og vedlikeholdsoppgaver i skjærgården.

 

Hvordan skal dypoppsamlerne brukes av båtfolket?

Ankommer man med båt, fortøyer man langs dypoppsamlerbrygga. Det kan deponeres søppel på størrelse av en bærepose. Engangsgriller skal legges i egen container pga brannfare.