Søk i arkivet

Innfører losplikt på Svalbard: fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.
Innfører losplikt på Svalbard: fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Bedre beredskap for ishavsfarere

På Svalbard har det så langt hverken vært vært losplikt eller statlig lostjeneste. Nå blir dette hullet i kystberedskapen tettet.

Bakgrunnen for lospliktinnføringen er primært at sjøtrafikken har vokst i takt med utviklingen av næringsvirksomheten på Svalbard. Dette merkes særlig på de mange cruisebåtbesøkene.
 
Fritidsbåter har ikke losplikt, men også den stadig økende mengden av seil- og motorbåter som legger turen til Norges trolig mest eksotiske reisemål (om man ser bort fra Bouvet) vil nyte godt av bedre lokal beredskap. Begrenset infrastruktur og tøffe klimatiske, geografiske og navigasjonsmessige utfordringer gjør Svalbard til et reisemål for viderekomne, uansett båtstørrelse.
 
Det var fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen som i høst markerte den første innføringen av lostjeneste på Svalbard. Reformen skal skje gradvis gjennom ulike overgangsordninger og først om to år vil det være full losplikt på Svalbard, etter mønster fra reglene på fastlandet. 
 
- Dette vil være et viktig bidrag til å redusere sannsynligheten for ulykker og akutt forurensing rundt øygruppa. Krevende farvann, sårbar natur og oljens lange levetid i arktiske farvann kan gi mer langvarige og omfattende skader ved akutte utslipp enn på sørligere breddegrader. Begrenset infrastruktur og klimatiske forhold som is og mørke kan også gjøre redningsaksjoner og aksjoner mot akutt forurensing svært krevende, sier fiskeri- og kystministeren til kystverkets hjemmesider.

Bildet: Sysselmannskipet «Nordsyssel» ved kai i Ny Ålesund i 2007. FOTO: Hannes Grobe/Wikimedia commons 
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen