Søk i arkivet

- Hjelp oss å hjelpe alléen, oppfordrer markeds- og informasjonssjef i AB Göta kanalbolag, Anna Meyer.
- Hjelp oss å hjelpe alléen, oppfordrer markeds- og informasjonssjef i AB Göta kanalbolag, Anna Meyer.
Den 90 kilometer lange trerekken må reddes.
Den 90 kilometer lange trerekken må reddes.

Verdens lengste allé i fare

Den skyggefulle alléen langs vakre og historisk viktige Gøta kanal må reddes fra sykdomsangrep og alderssvekkelse.

Det er naturlig nok ikke ofte vi skriver om vegetasjonsretaterte emner på disse sidene. Men når svenskene skal redde verdens lengste allé langs Gøta kanal, er det grunn til å notere seg initiativet. Kanalen er tross alt en unik opplevelse, noe utallige båtfolk fra hele verden kan bekrefte etter å ha navigert tvers gjennom broderfolkets vakre kulturlandskap og hyggelige byer. Tre millioner turister besøker årlig anlegget og rundt 3000 båter tar turen gjennom kanalen i en typisk sesong.
 
Da Gøta kanal sto ferdig i 1832, var 16 000 trær blitt plantet langs kanalen og den 90 km lange alléen er den dag i dag lengst i verden.  Men kanaltrærnes oppgave er ikke bare av estetisk verdi, røttene forsterker og støtter kanalbanken og dermed også hele kanalkonstruksjonen. Men nå er mange av de opprinnelige trærne er gamle, syke og døende. Dette skaper et stort behov for nyplanting av trær.
 
AB Göta kanalbolag planter årlig nye trær langs kanalen, men setter nå i gang en ekstra innsats for å bytte ut døende trær. Kastanje, lønn og lind skal nyplantes, og samtidig byttes døende alm og ask ut. De sistnevnte har vist seg å være mest utsatte for sykdom, skriver kanalselskapet i en pressemelding:
 
«Som en del av redningsoperasjonen gir kanalbolaget nå alle som ønsker det muligheten til å bli trefadder: For 2000 svenske kroner blir du fadder for et eget tre, men det er også mulighet for å kjøpe andeler i et tre for 500 kroner. Alle faddere blir invitert til treplantingsseremoni langs kanalen i november måned».
 
– Det er svært viktig for oss å bevare Gøta kanal som et kulturelt byggverk, og trærne langs kanalen er selvsagt en vesentlig del av dette. I år feirer kanalen 180 år, og vi håper arbeidet vi nå legger ned i planting skal komme de reisende til gode de neste 180 årene også, sier markeds- og informasjonssjef i AB Göta kanalbolag, Anna Meyer i pressemeldingen.
 
Mer informasjon: www.gotakanal.se
  
 
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen