Søk i arkivet

Tommelen ned for skipstunnel ved Stad

Professor Knut Samset mener at drømmen om skipstunnel ved Stad har «sørgelig lav samfunnsnytte».

Samset leder forskningsprogrammet Concept ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Concept forsker spesielt på effekter av store statlige investeringer, og i utredningen konkluderer Knut Samset med at tunnelen ikke vil ha den ønskete effekten:
 
- Dette var en god idé i gamle dager da båtene var små og passerte forholdsvis nær land der havet er farligst. I dag er båtene større og sikrere og går lengre ut. Alvorlige skipsulykker hører historien til, hevder Samset ifølge Aftenposten.
 
Men prosjektet har massiv oppslutning fra både lokale kommuner, næringsliv og fylkeskommuner, og initiativtagerne mener de negative utredningene bommer kraftig.
 
Den planlagte tunnelen vil gjøre det mulig for båter så store som Hurtigrute-fartøyene å slippe den utsatte turen vest for Stadlandet. Kombinasjon av vind, strøm og bølger gjør dette til et av de tøffeste havområdene langs Norskekysten.
 
Se www.skipstunnel.no sin video av den planlagte tunnelen

 


 
I tillegg vil en tunnel åpne for å knytte sammen Nordfjord og Sunnmøre med hurtigbåter og mindre kystfartøyer. Dette kan i tillegg redusere belastningen på de i utgangspunktet dårlige veiene i regionen. 
  
Regjeringen har satt av 200 millioner kroner til planlegging av en skipstunnel, men svaret på om tunnelen blir bygget eller ikke kommer først når Nasjonal transportplan legges frem til våren.


Illustrasjoner: www.skipstunnel.no

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen