Velkomment til Strømstad

Årlig kommer over 20.000 båtgjester til Strømstad gjestehavn. – Det verste som kan skje er at Norge kommer med i EU, sier strømstadværingen Nina Næss.

Publisert Sist oppdatert

På gunn av problemer med nettilkobling fikk vi ikke sendt live fra akterdekket fra Strømstad, under vårt sommertokt. Men du kan se hele sendingen nederst i saken. På akterdekket hadde vi i går besøk av miljøinformatør Margrete Nordstrøm, Katrine Sjøgren fra turistkontoret, gjestehavnssjef Robert Klouda og Nina Næss som er sertifisert knutemaker og guide.

Strøstad gjestehavn har det siste året hatt en betydelig oppgradering, med nye brygger, nytt el-system og forbedret dusj- og toalettfasiliteter.

– Dette har ikke gått utover prisen for å ligge i Strømstad. Vi har hatt samme pris de tre siste årene. Vi har heller ingen planer om å øke prisene, sier Robert Klouda. Han forteller også at det nå er lagt til rette for de som kun er på dagsbesøk og de som ønsker å overnatte.

Katrin Sjøgren fra turistkontoret forteller at det er flere aktiviteter båtgjestene kan gjøre på land under Strømstadbesøket.

– Vi har flere guidede turer som man kan være med på, forteller hun. Og en av de virkelige båtnyttige aktivitetene kan være kurs i knuter. Nina Næss har et verksted like ved gjestehavna der hun arrangerer kurs for store og små.

– Det kommer alt fra små barn til folk på 90 år som vil lære seg knuter. Når jeg går her på havna synes jeg folk stort sett er dyktige med knuter, sier Næss. Hun forteller at hun også bistår med å hjelpe til med knuter og inspisere fortøyningene.

– De vil gjerne ha finere fortøyning enn nabobåten, sier hun.

Foruten miljøinformasjon er Margrete Nordstrøm historieinteressert, og hun kjenner godt til Strømstads historie. 1876 stor brann. 400 personer mistet hjemmet sitt. Men før man bygget boliger var det viktigste å få opp huset for badegjestene. Noen år seinere kom det storfint besøk fra Norge, en tømmerhandler som hadde godt med penger.

Han ville bli i to uker og tok med seg 2000 kroner, som var veldig mye den gang. Han ble anbefalt å reise til Monte Carlo, for han ville ikke ha mulighet til å bruke opp alle pengene her. Jo da, det skulle han klare. Han ba om Champagne på is hver dag, dans hver aften, fine middager og avsluttet klokken fire hver natt. Etter 14 dager var penge slutt, og han kunne dra hjem igjen, forteller Nordstrøm.

– Når begynte nordmenn å komme til Strømstad?

– Det begynte allerede på 1900-takket. Blant annet min farfars pappa fra Drøbak som stemte ja til unionen. De ble derfor nærmest jaget fra havna, og da begynte de første nordmennene å komme til Sverige. Som flyktninger, forteller Nina Næss.

– 90 prosent av gjestene her i havna er norske, og vi ligger på mellom 10 og 11.500 gjestenetter i året. I tillegg kommer dagsbesøkende som er omtrent like mange, forteller Klouda.

– Vi bor 12.000 i hele Strømstad kommune, men vi har kunder tilsvarende 300.000 innbyggere. Til jul selges det tilsvarende 40 griser per innbygger, forteller Næss. Hun forteller videre at det verste som kan skje med Strømstad er at Norge kommer med i EU. Da forsvinner trolig grensehandelen, og Strømstad vil oppleve en betydelig handelsnedfang.

Se hele akterdekkpraten fra Strømstad: