Søk i arkivet

AVSPERRET: I to timer ble Smedasundet avsperret mens 50 dykkere samlet søppel.
AVSPERRET: I to timer ble Smedasundet avsperret mens 50 dykkere samlet søppel.

Mye rart skjuler seg på bunnen

Dugnadsgjeng samlet ni tonn søppel fra bunnen av Smedasundet på to timer.

HOVEDBILDE: Det ble mange fulle tråd-containere som ble fraktet opp fra bunnen av Smedasundet i Haugesund.

Hele 9145 kg med søppel fant 50 dykkere i løpet av to timer da de saumfarte bunnen av Smedasundet i Haugesund. Sundet var avsperret i to timer, og letingen og innsamlingen går under navnet Prosjekt Aware Smedasundet.

Dykkerne besto av frivillige, men også dykkere fra brannvesen og havnevesen deltok i dugnaden, som ble ledet og var satt i scene av Wee Marine AS for andre år på rad. Målet var å samle så mye skrot fra havbunnen som mulig i løpet av de to timene, og resultatet ble altså over ni tonn, hvilket skal være norgesrekord i sitt slag – en lite flatterende sådan, kanskje.

Da tilsvarende aksjon ble avholdt i 2012 ble 5,5 tonn hentet opp fra bunnen av sundet. Med andre ord 14,5 tonn søppel på to år.

Mye rart
Nå var riktignok ikke alt skrotet av nyere dato:

– Vi fant tysk porselen med hakekors fra krigens dager, en gammel Elvis-plate, en uåpnet flaske sprit, flere stoler, et toalett og en komfyr, forteller Åge Wee i en pressemelding.

Opp fra havet kom også lommebøker med kredittkort, smarttelefoner og elektronisk utstyr. Det var også alt fra tomflasker til sykler og store traktordekk.

– Men det meste på bunnen er bare ren forurensing. Det er utrolig hva folk dumper på sjøen, noe vi selvsagt ønsker å sette fokus på, sier Åge Wee.

Kunstgave
Karmøy-kunstneren Roald Tellnes deltok også i prosjektet. Tellnes skal nå lage et eget kunstverk av skrotet, som skal støpes inn i plast. Kunstverket skal senere overrekkes Haugesund kommune som en gave fra dykkerne og Project Aware Smedasundet.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen