Søk i arkivet

To centimeter ga 8000 kroner i bot

Hummerfiskeren sa at han trodde teinene var korrekt satt opp fra forhandleren. Det hjalp ikke i retten.

En kar som på sensommeren i fjor satte fire ulovlige hummerteiner ved Lindås nord for Bergen har fått en kraftig bot i Nordhordland tingrett. 8000 kroner kostet fisketuren.
 
Ifølge Bergens Tidende sjekket en båt fra Fiskeridirektoratet redskapen. Det ble da oppdaget at fluktåpningene var seks centimeter. Minstemålet er åtte. 
 
- Det er press på hummerstanden, og vi ser alvorlig på slike saker. Når teinene har for liten åpning, bidrar det til at de små hummerne ikke kommer seg ut, sier politijurist ved Hordaland politidistrikt, Trygve Ritland til avisen.
 
I tillegg var teinene ufullstendig merket. Fiskeren hadde kun notert telefonnummer, men det skal være fullt navn og adresse.
 
Fiskeren nektet straffeskyld med begrunnelsen at teinene var kjøpt i god tro. Mannen visste forsåvidt at fluktåpningen skulle være minst åtte centimeter, men sa at han trodde målene var korrekte da han kjøpte teinene. 
 
Men disse Biltema-teinene har to sperreringer, en på seks og en på åtte centimeter, og retten mener mannen enkelt kunne sjekket dette og fjernet den innerste ringen. Han handlet dermed uaktsomt. 
 
- Allmennpreventive hensyn tilsier at det må reageres strengt på slike overtredelser, og retten er ikke enig med tiltalte i at det er tale om et bagatellmessig forhold, heter det i dommen
 
Men - retten kom også til at mannen trolig ikke med vilje valgte å fiske med ulovlig regnskap. Sammen med andre forhold, som at han var tidligere ustraffet og av hensyn til mannens økonomiske situasjon, fant retten å redusere påtalemyndighetenes krav om en bot på 12000 kroner til 8000 kroner. I tillegg ble de fire teinene inndratt. 

Hovedbildet: Det er to ringer på denne hummerteinen, og den domfelte skulle sjekket at målene var korrekte. FOTO: Fiskeridirektoratet
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen