Søk i arkivet

Norsk Verdensmester i vannjet

Stian Schjetlein vant disiplinen slalom, og kom på tredje i  closed course i USA.

Stian Schjetlein og 7 andre Norske utøvere fra Hjellestad Jetski Klubb har de siste ukene vært i USA for å kjøre VM i vannjet. De norske utøverne var på plass i Lake Havasu City, Arizona nesten to uker før de skulle kjøre VM. Denne tiden blir vanligvis brukt til å justere og tilpasse motorene til ørkenklimaet som VM kjøres i, det brukes også mye tid på trening for å bli vant til å kunne prestere optimalt i temperaturer over 40 grader. For Schjetlein gikk ikke ting helt etter planen og han fikk en del trøbbel med vannjeten sin. Dette medførte mye arbeid for far og mekaniker Ivar Schjetlein som endte med å ta motoren inn og ut av skroget 5 ganger og plukket til og med den ene motoren helt i småbiter for å finne feilen. Feilen ble heldigvis funnet bare to dager før konkurransen.

Hissige motorer
Stian kjører VMs absolutt toppklasse, Pro Ski. Her er det minimale begrensinger på hvor mye man kan trimme motorene og de fleste kjører på spesiallagde karbonskrog. Her stiller Stian med en 1200cc motor som gir 180 hk med en toppfart på rundt 105 km/h og gjør 0-100 på ca. 3 sekunder. Likevel har schjetlein langt fra den raskeste maskinen. Det var 35 utøvere som forsøkte å kvalifisere seg til de 20 plassene på startgrinden i denne klassen. I det første heatet kom Stian inn til en god 7. Plass etter å ha kommet ut som nummer 13 i starten.

Heftig vind
Mellom det første heatet om morgenen og det andre og tredje heatet på ettermiddagen var det freestyle show og diverse demonstrasjoner som dro ut tiden en god del. I mellomtiden blåste det opp noe voldsomt og det ble opp mot 1 meter bølger. Dette skulle vise seg å passe nordmannen utmerket. I heat nr to stoppet jetten til Stian på startstreken og han brukte lang tid på å få start på den igjen. Da den endelig startet lå Stian naturligvis helt sist.
Hjellestad jetski klubbs treningsbane ligger ved eggholmen på Hjellestad og er ofte utsatt for hardt vær.
Ved god hjelp fra de tøffe forholdene klarte Schjetlein å klatre helt opp til nok en knallgod 7. Plass etter å ga kjørt forbi 13 andre utøver, og noen av dem opp til flere ganger da Stian også gikk på tryne ved jevne mellomrom i de store bølgene.
Før det siste heatet ble det klart at Schjetlein lå på en 5. Etter de to foregående heatene da feltet hadde blitt stokket om en del med de harde forholdene.
I det siste heatet overrasket Schjetlein med å komme ut som nummer to i starten, og i de store bølgene var det ingen som klarte å komme forbi nordmannen.
Med en 2. plass i det siste heatet klatret Schjetlein opp på pallen og endte med en 3. plass. Dette er den beste plasseringen en nordmann har hatt i VM i denne klassen noen sinne.

To disipliner
VM i vannjet kjøres i to disipliner; closed course og slalom. Closed course er den største disiplinen hvor 20 utøvere kjører samtidig på en stor bane med omkring 30 boyer hvor det er første mann i mål etter 10-15 runder.
I slalom kjører man 1 og 1 i en kort sikksakk formet bane bestående av 5 boyer hvor en snur på den siste boyen og kjører samme sikksakk løype tilbake. Dette kjøres på tid og det er langt færre ytre faktorer som har innvirkning.
Hver utøver får to forsøk på å sette en bestetid.
I denne disiplinen stilte også Schjetlein i toppklassen, men denne gangen nøyet han seg ikke med noen 3. Plass. Stian satt likegodt de to beste tidene med en gang og ble dermed Verdensmester i denne klassen!


Videoen viser Stian Schjetlein under trening før verdensmesterskapet.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen