Søk i arkivet

Mette i farta
Mette i farta
Slik ser hun ut, Mette Bjerknes, vår nye outboardstjerne.
Slik ser hun ut, Mette Bjerknes, vår nye outboardstjerne.

Båtsølv til Mette Bjerknæs i 24-timersløp

Mette Bjerknæs (25) tok sølv i endurance-løpet 24 Heures de Motonautiques de Rouen.


Pressemelding:

Dette er ungjentas beste notering i løpet hvor hun har deltatt tre ganger.Hun hadde fjerde plass som beste plassering tidligere. Hun har de siste månedene forberedt seg til sin tredje deltakelse i 24 Heures Motonautiques de Rouen, et 24-timers endurance race hvor det kjøres totalt 24 timer fordelt på flere førere over to dager.  – Det er vanskelig å forberede seg til et slikt race, forteller Mette.

 

– Det er selvsagt viktig å være i god fysisk og psykisk form, men i Rouen er det også viktig at teamet rundt førerne og båten er godt forberedt siden båten må repareres på svært få minutter for å miste minst mulig tid på vannet.

Under første løpsdag ble det tilbakelagt 13 timer hvorav flere av timene ble kjørt på kvelden i dyp mørke. -  Å kjøre i mørket var helt nytt for meg, men det var både spennende og skummelt på samme tid, forteller Mette. – Det eneste man så var lysene på båtene rundt en og lysene på land. Himmelen var svart og vannet var svart.

Løpet startet bra for Mette og hennes team, Team Navikart Racing. De lå i tet-gruppa for klasse F2 lenge. Men da Mette startet sitt pass merket hun at noe var galt med båten. – Båten var tung og vanskelig å håndtere, men jeg fortsatte så godt jeg kunne, sier Mette. Det viste seg at båten tok inn vann og bare ble tyngre og tyngre.

Etter 10 runder holdt det på å gå galt for Drøbaksjenta. – På grunn av vannet i båten tippet den over på siden og jeg holdt på å gå rundt. Heldigvis klarte jeg å rette opp båten da den landet og kunne fortsette. Det jeg ikke visste var at en luke på båten hadde falt av.

Hun ble derfor tilkalt til brygga, av teamets radiomann, hvor båten nærmest sank i det mekanikerne skulle ta opp båten for å fikse problemene.

Gjennom racets andre dag fortsatte teamet å klatre tilbake mot teten, nok en gang. – Den siste halvtimen av racet var nesten uutholdelig, forteller Mette som så den siste etappen fra land. – Jeg er alltid mer nervøs når jeg står på land og ser på enn når jeg sitter i båten selv, fortsetter Mette som var overlykkelig over at lagkameratene klarte å holde båten gående til siste sekund.

- Med tanke på problemene vi hadde i løpet av de 24 timene var en 2. plass en utrolig presentasjon. Jeg hadde aldri trodd vi skulle klare å klatre tilbake til toppen etter mitt lille uhell tidligere i racet, sier Bjerknæs fornøyd.

Mette som til daglig er lærer i engelsk, naturfag og gym ved Heer skole i Drøbak fikk en god velkomst da hun kom tilbake på jobb med sølvet i bagasjen. – Elevene syns det er utrolig morsomt at jeg kjører racerbåt og syns det er spennende å høre om racene mine, så det vanket mange gratulasjoner da jeg kom på jobb mandagen etter racet.

Nå fokuserer Outboardklubb-føreren på den oppkommende VM-serien i F2-klassen, som blir hennes femte. – Å prestere så bra i Rouen gir meg et ekstra kick nå før F2-sesongen begynner. Å ha kjørt fem timer under slike utfordrende forhold er god trening.

Forhåpningene foran sesongen er høye og sesongen begynner i Dunaujvaros i Ungarn, hvor hun hadde sin VM-debut for fire år siden.

Bjerknæs er intet nytt navn i sporten. Mettes far, Morten Bjerknæs, kjørte tidligere i F1, den aller gjeveste klassen innenfor rundbane båtsport. Han har nok også litt av skylda for at det ble båtfører av Mette også. – Pappa kjørte F1 båt da jeg var liten og jeg var nesten dømt til å følge i hans fotspor, ler Mette.

- Båtsport er helt unikt. Jeg elsker kombinasjonen av fart og konsentrasjon som må til for å prestere, forklarer Mette som også skal delta i det legendariske offshore endurance racet, Cowes – Torquai  i August. Dette blir hennes første opptreden i offshore.

– Det blir en stor forandring å kjøre offshore fremfor rundbane. Nå skal vi ut på åpent hav, uten lukket cockpit og belter, så jeg er spent på hvordan det blir, sier en forhåpningsfull Bjerknæs som legger til at hun har stor tiltro til sin mer erfarne co-pilot, Dorian Griffith. Griffith har mange års erfaring fra offshore og flere mesterskapstitler å vise til.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen