Båtrace og kystkulturdager:

Vikingene har også oppmerksomheten denne helgen.
Bryggene var fulle av skuelystne i det fine sommerværet.
Racene startet fredag kveld.
Jan og Christian Zaborowski har klargjort "Relekta" til morgens¨dagens rekordforsøk.

Fartsfantomene møter vikingskipene

Utenfor brygga i Tønsberg konkurrerer verdens raskeste båter med vikingskip om oppmerksomheten denne helgen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: «Sage Oseberg» siger sakte forbi. Alle foto: Linn Krogh Hansen.

Tønsberg:

Enten du foretrekker raske båter med høyt testosteronnivå, eller  tusen år gamle norske tradisjonbåter med årer og seil, er Tønsberg stedet å besøke denne helgen.

Å se noen av verdens raskeste båter i aksjon side om side med vikingskip er ikke dagligdags. Men denne helgen er det både båtrace og kystkulturdager i vestfoldbyen.

Bryggene er fulle av nysgjerrige tilskuere som er kommet for se på den høst uvanlige sammensetningen av båter som sloss om oppmerksomheten fra publikum.

Mens vikingreplikaen «Saga Oseberg» glir sakte forbi bryggen med seige åretak, suser de første racing-båtene forbi med lange vannsøyler etter seg.

På land står Class1-katamaraen til Zabo Racing. Den er  klargjort for morgendagens verdensrekordforsøk. Den nåværende offisielle fartsrekorden er på 233 km/t, noe Christian og Jan Zaborowski mener skal kunne utfordres med båten “Relekta”.

Uoffisielt har de gjort 263 km/t under race i Arendal, men ettersom farten må måles over en strekning på 2 x 500 meter for å være offisiell, teller ikke dette.

– Man skal notere farten både frem og tilbake på en rett strekning over 500 meter, sier Reletka-pilot Christian Zaborowski,

Rekordforsøket starter i morgen lørdag 9.august klokken 1400.