Søk i arkivet

Ny teknologi:Spir-prisen til Evoy

Utviklerfirmaet Evoy vinner årets Spir-pris for sin satsing på el-drift av båter.

SPIR-prisen tildeles for innovasjon og utvikling innen grønn teknologi og tildelingen fant sted under Fornybarkonferansen i Bergen i dag, tordag 25. april.

Florø-baserte Evoy, en forkortelse for «Electric Voyage», mener at hel-elektriske fremdriftssystemer både kan konkurrere ut fossilt drivstoff i mange typer fartøyer og at teknologien kan gjøre eksisterende småbåter utslippfrie. 

Evoy leverer helelektriske fremdriftssystemer med ytelse fra 74 - 671 kW (100-900 hk). Ifølge Energi og Klima er en el-båt med toppfart på 60 knop og ladetid på 30 minutter er allerede under testing. Etter planen skal de første kommersielle kundene skal få levert el-systemene i tredje kvartal 2019. Les mer om prosjektet i denne saken.

Det var klima- og miljøminister Ola Elvestuen som delte ut årets pris til administrerende direktør i Evoy, Leif A. Stavøstrand (bildet). Stavøstrand arbeidet tidligere innen shipping og oljerelaterte bransjer før han valgte å satse for fullt på ny, grønn teknologi. Gründerens visjon er intet mindre enn å eliminere utslipp fra alle båter verden rundt.

I juryens begrunnelse heter det at årets vinner har store ambisjoner, for både selskapets utvikling og for klimaet: Juryen har latt seg begeistre over personene som står bak– her finner man både energi og gjennomføringevne. Potensialet for utslippsreduksjoner og verdiskaping er derfor stort.

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen