Søk i arkivet

PÅ TUR: Båten ble testet på tur fra Bodø til Lofoten og tilbake.
PÅ TUR: Båten ble testet på tur fra Bodø til Lofoten og tilbake. Foto:
Svolvær i Lofoten
Svolvær i Lofoten Foto:
Hennningsvær i Lofoten fra akterdekket på Viknes 830
Hennningsvær i Lofoten fra akterdekket på Viknes 830 Foto:
Henningsvær i Lofoten
Henningsvær i Lofoten Foto:

Nordlendinger på båttoppen

Fire av ti husstander i Nord-Norge har båt, og det er i nord flåten har vokst mest de siste årene.

Andelen husholdninger her i landet med fritidsbåt vokser, og sterkest er veksten i Nord-Norge og Midt-Norge, viser Båtlivsundersøkelsen 2018.

I alt er 686 783 husholdninger her i landet er nå båteiere ifølge den ferske undersøkelsen, som er utført av Opinion på vegne av myndigheter og båtorganisasjoner. Fritidsbåt omfatter da også kajakker og vannscootere, som det har vært solgt mye av de siste årene.

­–Hva skulle vi gjort uten havet? Da måtte vi jo bære båtene, er et kjent sitat fra vår nordligste landsdel. I Nord-Norge har 37,8 prosent av alle husholdningene båt, og dette plasserer nordlendingene på Norgestoppen når det gjelder fritidsbåt.

Les også: Øyhopping blant moskus og spekkhuggere

For seks år siden var det Sør- og Vestlandet som hadde størst båttetthet, men her har veksten vært mindre, og andelen husholdninger med båt utgjør 35,7 prosent. Så er det jo slik at det bor mange flere mennesker her enn i Nord-Norge, og det samlede antallet husholdninger med båt her er svært høyt. 208 644 husholdninger på Sør-Vestlandet har båt, mens det i Nord-Norge er 77 634 husholdninger med båt.

Flest båter finner man likevel på Østlandet. På Østlandet med Oslo og Akershus er det til sammen over 300.000 husstander med båt, og det er fordi vi her finner den største delen av landets befolkning.

 Les også: I midnattsolas betagende rike

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen