Osebergvogna kan ha vært landgangsfartøy
Osebergvogna kan ha vært landgangsfartøy

Osebergvogna kan ha vært landgangsfartøy

Det spekuleres i om Osebergvogna var landgangsfartøy for rike kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Vognen fra Osebergfunnet er bygd før 800. Den ble funnet i graven sammen med Osebergskipet. Med unntak av selve skipet, er vogna det mest spektakulære funnet fra Osebergfunnet. I Danmark og Tyskland er det også funnet rester av lignende vogner, og nesten uten unntak er alle funnet i rike kvinnegraver. Men hva slags funksjon hadde egentlig disse vognene.

Funksjonelt laget

Stiftelsen Nytt Osebergskip er i gang med å bygge en arkeologisk kopi av Osebergvogna. I den anledning kan de erfarne håndverkerne også begynne å spekulere i hva vogna ble brukt til. Byggeleder Geir Røvik tror at den var beregnet for rike kvinner som skulle til og fra vikingskipet.

– Vogna kan ha fungert som et amfibiefartøy. Man kjørte skipet så langt inn som mulig, og fraktet kvinnene til og fra land, sier Røvik til Båtliv. Det er flere detaljer med vogna som får Røvik til å spekulere.

– Den har store hjul for at den skal komme over vannet, i tillegg til at den har en krybbe der dama kan sitte. Det kan godt hende at vogna var tett, slik at vannet ble holdt utenfor. Den øverste delen av vogna kan også enkelt løftes av, og for at det har den håndtak i rammeverket, sier Røvik. Han forteller at for eksempel Osebergskipet kan flyte grunt på baugen, og derfor skal dette være praktisk mulig. Vognen er sammensatt av deler av forskjellig alder og treslag. Det viser seg at delene kan tas fra hverandre for transport med skip. Vognkarmen er av eik og vognen har to drag av ask som henger sammen med en kort jernlenke. Trolig har vogna vært trukket av to hester, en på hver side av dragene.

Erfaring

– Denne teorien om at vogna har vært et landgangsfartøy er bare en spekulasjon, men ut fra det vi ser, er det mye som tyder på det, sier Røvik. Sammen med andre håndverkere har Geir Røvik brukt mye tid på å undersøke originalen på Vikingmuseet. I motsetning til hva man tidligere trodde, så viser det seg også at vogna var i stand til å svinge. Arbeidet med å lage den nye vognen er i gang.

Stiftelsen Nytt Osebergskip har tidligere laget en rekonstruksjon av Osebergskipet. Arbeidet er gjort nøyaktig ned til minste detalj, og dette arbeidet har gitt ny viten om hvordan originalen ble bygget.