Ønsker havarikommisjon

Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) vil dødsulykkene til livs.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: KNBF mener det er på tide å opprette en havarikommisjon for fritidsbåter.

I natt var ulykken igjen ute da en båt kjørte på land i Os, syd for Bergen. En person omkom var de dystre nyhetene VG kunne bringe. I den forbindelse kommer følgende utspill fra KNBF på et riktig tidspunkt: «Nå er det på tide å få på plass en havarikommisjon for fritidsbåter!»

– I fjor var det 28 personer som omkom i fritidsbåtulykker. Året før 34 personer. Et unødvendig høyt antall. Dette bør kunne reduseres om vi iverksetter de nødvendige tiltak, skriver kommunikasjonsjef Geir Giæver i KNBF i en pressemelding.

– I dag er det Havarikommisjonen for Sjøfart som er pålagt å undersøke alle ulykker og dødsfall knyttet til yrkestrafikk. De har også mulighet til å undersøke fritidsbåtulykker i henhold til regelverk og mandat, men de har ikke ressurser til dette. Det ender naturligvis med at de gjør kun det de er lovpålagt å gjøre. Derfor blir ikke fritidsbåter prioritert. I vårt naboland Sverige blir alle ulykker med fritidsbåter undersøkt, fortsetter han.

KNBF mener at ulykker med fritidsbåter til sjøs skal undersøkes på lik linje med yrkestrafikken på sjøen. En havarikommisjon vil kunne hjelpe til å kartlegge hendelsesforløp, plassere ansvar og ta lærdom av ulykker. Først når vi har den nødvendige kunnskapen er vi i stand til å iverksette gode tiltak som vil bidra til økt sjøsikkerhet for fritidsbåter.

– Vi er av den oppfatning at dagens regelverk er foreldet. Når målet er å redusere antall ulykker på sjøen så holder det ikke kun med politiets rutinemessige undersøkelser for å kartlegge fakta, ansvar og skyld. Vi trenger en uavhengig havarikommisjon. Det står om liv. Vi har ingen tid å miste, avsluttes meldingen fra KNBF.