Det er fortsatt ikke lurt å kjøre med barn på baugen
Redningvest med krage er best

Gir blaffen i vestpåbud

Stadig flere bruker vest, men fortsatt dropper folk redningsvesten selv om den er påbudt, viser undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Arkivfoto / pressefoto Codan

En av ti bruker aldri redningsvest når de er ute på sjøen, viser en undersøkelse analyseselskapet YouGov har gjort på vegne av Codan Forsikring.

-    Vi har undersøkt folks holdninger til og bruk av redningsvest i flere år nå. Det gledelige er at vi ser en stadig økende bruk av redningsvest, også blant voksne. Mens åtte av ti nordmenn svarte at de brukte redningsvest for to år siden, svarer nå mer enn ni av ti at de bruker redningsvest. Andelen som sier de ikke bruker vest er heldigvis på vei ned, sier Stein Victor Svendsen, fagansvarlig for fritidsbåt i Codan Forsikring.

Ifølge undersøkelsen har så godt som alle de spurte flyteplagg i båten, og 57 prosent bruker alltid redningsvest når de er ute i båt, mens 34 prosent bruker redningsvest av og til. Bare ni prosent sier de aldri bruker redningsvest. I samme undersøkelse i 2013 svarte 15 prosent at de aldri brukte redningsvest. Kvinner er til en viss grad flinkere enn menn til å bruke redningsvest, og yngre bruker vest i større grad enn eldre.

Redningsvest er best

Generelt finnes det tre typer redningsvester; tradisjonelle redningsvester, flytevester og oppblåsbare flytevester. Den tradisjonelle redningsvesten har en krave som hjelper til med å holde hodet over vannet, og vil også bidra til å snu en bevisstløs person som har havnet med ansiktet ned. Denne typen vester anbefales til barn, folk som ikke kan svømme og dersom du skal ut på det åpne havet eller seile i dårlig vær.

Flytevest, også kalt seilevest, har ikke krage, er gjerne tynnere og passer best til personer som kan svømme, eller ikke beveger seg langt fra land. De oppblåsbare flytevestene, som har økt i popularitet de siste årene, inneholder en «pølse» som blåses opp automatisk ved hjelp av en co2-patron når vesten kommer i kontakt med vann. Disse fungerer også best til voksne og større barn. Om salttabletten som skal utløse vesten ikke virker, kan vesten blåses opp manuelt. Barn anbefales ikke patronvest da de kan bli stresset hvis den ikke blåser seg opp. Voksne som blir slått bevisstløse har heller ingen mulighet til å blåse opp patronen hvis den ikke utløser. Dessuten er det helt nødvendig at patronene er sjekket og virker, ellers er det ingen effekt.

 

–   Ingenting slår den tradisjonelle redningsvesten i sikkerhet. Den er gjerne knalloransje, stygg og klumpete, men den redder liv hvert år, presiserer Svendsen.

Ifølge undersøkelsen bruker 31 prosent av de spurte den tradisjonelle redningsvesten, mens 23 prosent bruker flytevest og 30 prosent sverger til oppblåsbar flytevest. Kun tre prosent bruker andre flyteplagg, mens ni prosent bruker ulike vest til ulike situasjoner.