Bella for folk som liker å fiske
Norge er viktigste eksport marked for finnene

Norge viktig for finnene

Norge er største eksportmarked for finsk båtindustri.

Publisert Sist oppdatert

Helsinki, Finland

Norske båtfolk er gull verdt for finnene. Mens hjemmemarkedet sviktet i fjor, vokste eksporten av finske båter med hele 17 prosent. Og øverst på listen over eksportmarkeder troner Norge over Sverige.

Finske båtprodusenter eksporterte i 2014 båter for i alt 176 millioner euro (1,5 milliarder kroner). Syv av ti båter som bygges i Finland går til utlandet. I fjor eksporterte finnene 2384 båter til en verdi av 38,6 millioner euro (332 millioner kroner) til Norge. Svenskene kjøpte 2741 båter til en verdi av 31,3 millioner euro, mens det gikk én båt til Antigua til en verdi av 16 millioner euro.

Les også: Finsk førsteplass

Finnene er svært sterke i småbåtmarkedet med båter som Yamarin, Flipper, Bella, Buster og Finnmaster. Populære er også de større båtene med Targa, Nord Star og Aquador på motorsiden og Swan, Baltic, Nauticat og Finngulf på seilsiden. De største båtene fra Swan og Baltic kan koste godt over 100 millioner kroner, som den ene båten til 16 millioner euro (140 millioner kroner) til Antigua er et eksempel på.

I sum omsatte finsk båtbransje for 460 millioner euro (4 milliarder) i 2014. Det var en vekst på tre prosent fra året før.