Jakter på fritidsbåter med smuglergods

Tollvesenet og Kystvakten intensiverer jakten på folk som bruker fritidsbåten som smuglerfartøy, skriver BT.no

Publisert Sist oppdatert

Fritidsbåtflåten er doblet på få år, og mulighetene for å ta smuglervarer inn sjøveien er økt, mener både Kystvakten og Tollvesenet.

– Det er ingen tvil om at det foregår smugling med store fritidsbåter og sjarker. Kanskje avdekker vi bare fem prosent av smuglingen, anslår kommandørkaptein Edvard Winther Johansen, sjef for KV Sør til nettutgaven til Bergens Tidende.

Til nå har Tollvesenet stort sett aksjonert mot båtsmuglere etter tips og etterretning.

– Vi er glad dersom Kystvakten i samarbeid med oss har kapasitet til å gjennomføre flere kontroller langs kysten og i skjærgården, sier kontorsjef Arne B. Nilsen ved Bergen regiontollsted.

Mange skjulesteder

Hordaland er landets største båtfylke, og skjærgården er som skapt for innførsel av smuglervarer.

– Se bare på Øygarden og Sotra. Det er mange lure småhavner og kaier der, sier løytnant Gunnar Dyngeland, skipssjef på K/V «Garsøy», som patruljerer de indre kystområdene fra Egersund til Stadt.

Trenden er at fritidsbåtene blir både raskere og større. Flere av dem er havgående, og utrustet for å krysse åpne havstrekninger. Smugling med fritidsbåter, sjarker og andre mindre fartøyer er først og fremst et problem i Sør-Norge. I Nord-Norge er det hovedsakelig gjort beslag om bord på lasteskip.

Etterretningsfly står klart

Ingen av kystvaktfartøyene har muligheter for å følge med de største, hurtiggående fritidsbåtene. Når det foreligger konkret mistanke om at det kan være smuglervarer om bord på et slikt fartøy, har Kystvakten anledning til å rekvirere etterretningsfly. Dette flyet vil i sommer vekselvis være stasjonert på Flesland og Værnes. Flyet har avansert utstyr om bord, og vil selv i mørke være i stand til å spore fartøyets kurs.