Hellansjø blir gratulert av Nicolai Jarlsby og Einar Eidshaug (Foto: Johan J. Petersen © NSSR)

Granskningsrapport første sak for nytt styre

Under helgens landsmøte i Redningsselskapet klarte president Lars Hellandsjø å bli gjenvalgt, samtidig som han også fikk nedlagt det mektige Landsrådet. Nå varser han nøye gjennomgang av den mye omtalte granskningsrapporten.

Publisert Sist oppdatert

President Lars Hellandsjø i Redningsselskapet sier ifølge NRK at det var hans idé å legge ned selskapets mektige landsråd. Dette fikk han gjennomført ved et lovendringsforslag som Landsmøtet vedtok. Dermed ble noen av det sittende sentralstyrets argeste kritikere sittende igjen uten tillitsverv i Redningsselskapet. Hellandsjøs idé

– Det var min idé. Det er dette vi har arbeidet med i fire måneder – å samle støtte for en lovendring som ville bedre styringsmulighetene. Nå skal Redningsskuta på rett kjøl og kurs igjen. Nå først har vi virkemidlene til å greie det, sier gjenvalgt president Hellandsjø ifølge NRK. Fungernede generalsekretær Kjell Brevik sa følgende etter vedtaket: – Nå først har styret fått styringsmuligheter, sa han til NTB.

Betent rapport

Lars Hellandsjø sier han ønsker mest mulig åpenhet om granskingsrapporten som anbefaler politietterforskning av flere forhold i selskapet.

– Ingen skal beskyttes og ingenting skal skjules. Granskingsrapporten vil bli grundig behandlet, sier Hellandsjø. Han bekrefter overfor NRK at granskingsrapporten er satt opp som første punkt på dagsordenen for selskapets styre.

– På møtet besluttet styret å be administrasjonen i Redningsselskapet om å utarbeide et forslag til hvordan granskningsrapporten skal håndteres videre, sier generalsekretær Brevik.

Forslaget skal være klart til styrets neste møte 19. juni.

Redningsselskapets president sier han er klar over at måten rapporten blir håndtert på, kan bli avgjørende for selskapets muligheter til å bygge opp ny tillit i befolkningen.

– Jeg ønsker mest mulig åpenhet om rapporten. Men hensynet til personvern skal ivaretas. Vi vil nå drøfte hvem som skal ha en rolle i den videre behandlingen av saken sier Hellandsjø, som legger til at rapporten må kvalitetssikres, melder NRK.

– Jeg tror det blir høst før vi er ferdig med rapporten, sier Hellandsjø.

Flere saker

Granskningsrapporten skal ifølge flere lekkasjer anbefale at enkelte personer bør politietterforskes. Det meldes om en «utpreget festkultur» og høyt pengeforbruk. En Røde Kors-ansatt skal ha mottatt 170.000 kroner fra et nederlandsk selskap som solgte spilleautomater, ifølge den hemmelige granskingsrapporten om Redningsselskapet. Pengene skal ifølge VG ha blitt overført til mannens private konto i to omganger. Overføringene skjedde i 2000, mens mannen var daglig leder i selskapet Humanitære Spill AS, som Norges Røde Kors eide sammen med Redningsselskapet. Tanken var at de to organisasjonene skulle kjøpe inn spilleautomater i fellesskap for å oppnå bedre priser, melder VG.

Gjenvalgt sentralstyremedlem, Arnfinn Ellingsen, tar inn over seg den flengende kritikken i rapporten.

- Ut fra den overfladiske kunnskapen jeg har om rapporten så ser det ut til at vi internt ikke har vært gode nok til på internkontroll og vi har ikke vært nøye nok i årene som har gått rundt skriftlighet og protokoller, sier Ellingsen til NRK.