OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Samstemt om alt er vanskelig, men det hjelper med litt planlegging.
Dagfinn Sørensen gir deg gode råd for et bedre samliv om bord.

Sex og samliv om bord

–Sånne kjappe stunt er det bare den ene parten som nyter godt av, og det er som regel ikke kvinnene, Dagfinn Sørensen, samlivsekspert.

Publisert Sist oppdatert

Det er krevende å feriere i båt. Familiens daglige rammer og vaner blir utfordret så det holder. Far tar naturlig skipperansvar som egentlig burde vært delegert til mor, fordi hun er mer kompetent. Ungene skriker og roper på is, brus og lørdagsgodt hele uka. De kjeder seg så innmari. Og når far ikke har flere dekk igjen å vaske, jo da er han klar for en liten kjapp hyrdestund, men hvor? Og hvor er mor? Jo hun har gått i hi, innerst i forpiggen, med en god bok hun egentlig skulle ha lest for et år siden. Og ungene vil ikke være lenger i akterkabinen for der er det så innmari varmt. Da blir far litt sur og setter seg på dekk med en ankerdram. «Og sånn går no dagan», pleide min far å si.

Men behøver det å være slik? Det gode båtlivet? Ferien i båt skal da være fullbyrdelsen av selve drømmen. Lengselen etter å seile inn i solnedgangen på egen kjøl, med kjæresten i armkroken og ungene trygt under dekk med Jon Blund som stødig selskap.

Vi har søkt råd hos spesialisten. Hva mener han skal til for å nærme oss drømmen om et godt samliv på egen skute.   

– Å feriere i båt er å gjøre noe helt annet enn man gjør til daglig. Derfor må man forberede seg. Snakke om forventninger, lytte til hverandres behov, avstemme dette i noen samlivsregler som kan være gode å hente frem når det røyner på en regnværsdag, sier psykolog og samlivsekspert Dagfinn Sørensen i Tromsø.

Bytt unger med naboen

Ifølge samlivseksperten gjelder det å ikke ha for store forventninger til sex når man lever slik man gjør i en båt. Kvinner trenger mer tid enn menn. Med båten full av unger er det ikke bare enkelt å leve ut fantasiene straks man kaster loss.

– Et godt råd er å ha et avklart forhold til dette også. Ligger man i en havn og ungene blir kjent med naboens unger, ja så går det an å byttelåne. Men da snakker man om for en dag, eller en natt, ikke en time til eller to. Kjenner man folkene i nabobåten eller noen på land, går det jo an å blunke litt til de andre voksne når man spør om litt avlastning fra ungene. Det bruker å virke bra. Sånne kjappe stunt er det bare den ene parten som nyter godt av, og det er som regel ikke kvinnene, sier Sørensen. 

Forandring fryder barn

Det er et utrykk i familielivet som sier at, har ungene det bra så har de voksne det bra. Men om bord i en båt er man i en helt annen setting. Man orker ikke mas på samme måte, og kjøper seg heller fri fra konflikter. Dette kan ifølge eksperten ødelegge mer enn det gagner. Unger er vant til et sett med rammer og regler, og i størst mulig grad bør man holde på de samme rammene for et godt samspill i båten.

Det er også viktig at foreldre viser hensyn og fleksibilitet. Foreldre bør også respektere hverandres avgjørelser i forhold til ungene. Har man sagt nei til den femte isen, ja så får det bli sånn.

I stedet for å vente på konfliktene er det mulig å gjøre noen taktskifter. Foreslå turer i land. Forlat båten en dag eller tre. Dra på hotell, eller lei deg inn på en campingplass. Besøk et lokalt museum eller en lekeplass. Forandring fryder heter det, og ingen blir mer frydefull enn barn av slikt. 

– Det kan fort bli femåringen som blir skipper om bord hvis ikke foreldre og barn har snakket sammen før man legger ut på båtferie. Planlegging skal man jo helst gjøre så lite som mulig av, det er jo ferie. Det viser seg likevel at i de fleste tilfellene der familier avklarer en del rammer for samliv, og snakker åpent om hverandres forventninger før man legger fra land, får det hyggeligere om bord. Begrepet «ta hensyn» bør stå enda sterkere om bord i et lite miljø som båten. Fordel noen plikter og oppgaver mellom ungene før dere reiser, da er det lettere å gå tilbake til avtalene når ungene surner om bord,  sier Dagfinn Sørensen.

frode@batliv.no

Enkle tips til et bedre båtliv:

• Planlegg med hele familien til stede.

• La hver enkelt komme med sine forventninger til ferien.

• Fordel oppgaver om bord før man kaster loss.

• Gi hverandre plass og tid til individuelle sysler om bord og på land.

• Voksenliv i den mer voksne formen kan bli satt på en prøve, aksepter det, og finn heller på noen morsomme og originale løsninger på «problemet» sammen!

• Sørg for at barnas rammer om bord er noenlunde like de man har hjemme.

• Er det problemer med kjemien, bør dette opp og ut før man reiser. Slikt blir ti reiser verre om man tar de med seg om bord i en verden hvor alle lever rett under nesa på hverandre.

• Aksepter/godta forskjellene dere i mellom

– en båt er ikke stedet for de store familiekranglene.

• Gjør noe overraskende innimellom. Det er ikke et nederlag å forlate båten et par dager for å lufte ungene i en lekepark eller ta en taxi til nærmeste by for et besøk i bladkiosken eller lekebutikken.

• Ingen kan tvinges om bord i en båt. Men med gode forberedelser kan man redusere uviljen.