Kvann, planten som tradisjonelt ble brukt mot skjørbuk. Foto: Øivind Larsen.

Skjørbuk på Sjøfartsmuseet

Søndag 10. mai handler det om skjørbuk – sykdommen som plaget våre forfedre til sjøs, på Norsk Sjøfartsmuseum.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 10. mai kan du lære mer om skjørbuk, en sykdom som særlig forbindes med sjøfarten i tidligere tider. Utslett, blødninger, tenner som løsnet og tiltakende dårlig allmenntilstand var symptomer og tegn på at noe var galt. I dag vet vi at skjørbuk skyldtes manglende tilførsel av askorbinsyre, vitamin C.

Det var lenge uklart hva sykdommen kom av. Helt opp til for mindre enn hundre år siden var det en gjengs oppfatning at sykdommen skyldtes forgiftning fra bedervet kjøtt. Dette til tross for at kontrollerte kliniske forsøk med sitrusfrukter var utført allerede i 1740-årene. Diskusjonene omkring skjørbuken ble imidlertid vanskeliggjort ved at sykdommen kunne blandes sammen med mange andre, og med at besetningenes ernæringstilstand før sjøreisene kunne være avgjørende for om det ble skjørbuk eller ikke.

    Det er professor i medisinsk historie, Øivind Larsen, som holder foredrag om denne spennende siden ved vår sjøfartshistorie. Møtet begynner kl. 14.00 søndag på Sjøfartsmuseet på Bygdøynes og er åpent for alle interesserte.