Drømmesommeren 2013 Live

Båtliv sendte live nett-TV i tre uker fra kysten i juli, og inviterte gjester om bord til båtprat på akterdekket hver kveld. Bli med og gjenopplev drømmesommeren 2013.

Publisert Sist oppdatert
Jahn Otto Johansen, OHNL, Berit Fredheim -
Politi spiser is - Foto: Magne Klann
Horetn Havneprat - Foto: Magne Klann
Havneprat sommertokt - Foto: Magne Klann
Krabbefiskere - Foto: Magne Klann
Terje Haug tester Merry Fisher 855 Marlin - Foto: Magne Klann
Wencke Børresen havneprat skjærhalden - Foto: Magne Klann
Skjermbilde-2012-11-21-kl.-20.18.jpg -
Skjermbilde-2012-11-21-kl.-20.18.jpg -
IMG_1396.jpg -
Skjermbilde-2012-11-21-kl.-20.18.jpg -
Vakker solnedgang sett fra Jomfruland. -
Idyll kragerøskjærgården.jpg -
Risør akertdekkpraten - Foto: Linn Krogh Hansen
Lyngør Mette ellingsen - Foto: Helene Abusdal
Eikeligbåten Nytelsen i Grimstad - Foto: Karina Muggerud
Barbro i Buster´n- lillesand - Foto: Linn Krogh Hansen
Kr sand gjestehavn 360 viksund - Foto: Linn Krogh Hansen

www.batliv.no/wip4/detail.eplOsarsborg 2. Juli

Vår største fritidsaktivitet

Første anløp var Oscarsborg, hvor Båtliv-TV fikk besøk på akterdekket av forfatter og ivrig fisker Jahn Otto Johansen samt havnevakt Berit Fredheim.

–    Glem fotball og ski. Den største fritidsaktiviteten her i landet er båtliv og fiske. Å fiske er noe nordmenn driver med langs hele kysten, og på vannene innenlands. Alle aldersgrupper fisker; barn, voksne og gamle. Selv er jeg snart 80 år, men jeg har ikke sluttet å fiske, sier Jahn Otto Johansen i intervjuet.

Se hele intervjuet her

Sætre 3. Juli

Også politifolk spiser is

Båtliv møtte Thomas og Henrik politimenn i Sætre havn. De er innom for å ordne litt småting, og få seg en is.

– Båtfolk er stort sett flinke. Vår jobb er å sørge for at folk kjører fornuftig, og har flyteplagg om bord. Dessuten har vi fokus på fyllekjøring, fortalte de to politimennene til Båtliv.

I Sætre fikk vi også besøk av redningsselskapet. Se opptaket fra praten med Redningsselskapet her.

Horten 3. juli

Bastøyferge allerede i vikingtiden

– Båten har vært det sentrale fremkomstmiddelet i Norge i alle tider. Vi har bevis for at Bastøyfergen har tradisjoner nesten tilbake til vikingtiden,  fortalte Jan Ingar Hansen fra Marinemuseet i Horten . Han fortalte også engasjert om tyskernes overfall på Norge i 1940.  Anne Arnestad fra Midtgard-senteret fortalte om den populære vikingfestivalen i Borre. Det fine sommerværet hadde ikke meldt sin ankomst ennå, og intervjuet foregikk inne i salongen på grunn av regn.

Se hele intervjuet her

Tønsberg 4. juli

Vikingenes verktøykasse

Alt verktøyet som skal til for å bygge et vikingskip får plass i en liten kasse, fortalte Geir Magne Røvik. Han ledet byggingen av "Saga Oseberg" en fullskala kopi at Osebegskipet, og stilte til båtprat i vikingdrakt med verktøykassen sin.

Dagens gjester var for øvrig havnesjefen i Tønsberg, Per Svennar og «skjoldmøy» Rikke Andersen.

Se hele intervjuet her

Bolærne 5. Juli

Endelig kom sommeren

Ungene var ikke sene til å bade da godværet kom til Østlandet 6. juli. Under «havnepraten på akterdekket» kunne vi nyte solnedgangen i fulle drag. Vi fikk besøk av ihuga båtfolk fra nabobåtene i den fulle havnen. Dessuten fikk vi en prat med italieneren Alex som kom på besøk til Bolærne, og likte seg så godt at han har slått seg til på stedet for sjette året.

Se hele intervjuet her

6. juli

Båtliv inviterte til prøvekjøring

Terje Haug kom innom oss i Skjærhalden og lurte på hvordan Merry Fisher 855 Marlin var i sjøen. Vi inviterte til prøvekjøring, og Haug ga gass i strømsjøen utenfor Hvaler. Litt risting ble det.

Se film fra prøveturen her

6. juli

Havnetips i Hvaler

Daglig leder Wencke Børresen i Skjærhalden Gjestehavn var kveldens gjest. Hun fortalte om alt båtfolket kan oppleve i Skjærhalden, som er blant landets mest besøkte gjestehavner. Havnebokforfatter Magne Klann stakk hodet frem bak kameraet og supplerte med gode tips til naturhavner.

Se hele intervjuet her

7.juli

Nei til EU i Strømstad

– Det verste som kan skje er at Norge kommer med i EU, sier strømstadværingen Nina Næss. Årlig kommer over 20.000 båtgjester til Strømstad gjestehavn. 90 prosent av gjestene her i havna er norske

–    Vi bor 12.000 i hele Strømstad kommune, men vi har kunder tilsvarende 300.000 innbyggere. Til jul selges det tilsvarende 40 griser per innbygger, forteller Næss. Om Norge skulle bli EU-medlem forsvinner trolig grensehandelen, og Strømstad vil oppleve en betydelig handelsnedfang, mener Næss.

Se hele intervjuet her

9. juli

Idylliske Koster

På Koster møtte vi kosterværingene Mats Holm og Krister Sjø, samt Redningsselskapets Frode Pedersen, som har hytte på ferieparadiset.

I denne sendingen gis det gode tips om hva du kan gjøre på den idylliske øygruppen

Se hele intervjuet her

10.juli

16-timers arbeidsdag i sommeridyllen

Havnesjef Kristine Grønvold i Stavern gjestehavn imponerte Båtliv fra første stund da vi ankom Stavern. Hun var på plass og ordnet straks en plass, og fra de fleste vi har snakket med får vi samme tilbakemelding; hun er der for gjestene. Arbeidsdagen gjerne varer fra åtte om morgenen til over midnatt

Stavern har  egen havn er kun for tresjekter. Vi ser stadig yngre sjekteeiere. De skjønner at ei sjekte imponerer damene mer enn en plastbåt, sier sjekteeier Dag Høybø.

Se hele intervjuet her

11. juli

En annerledes båtferie

I gjestehavna på Helgeroa møter vi Per Espeli som gir mange gode tips om en annerledes båteferie i Telemarkskanalen.

Han anbefaler at man tar seks-sju dager for å få med seg hele kanalen.
– Det normale er en uke, eller ti dager, men vi har også hatt noen som har brukt en hel måned, sier Espeli.

Se hele intervjuet her

En sårbar perle

Jomfruland er en sårbar øy som må tas hensyn til, men du verden for en perle for båtfolket

–    Det er nok å bare gjøre en sladd med sykkelen, og da kan det ta mange år før naturen har reparert skadene, forteller Ivar Gundersen under kveldens prat på akterdekket. Idyllen byr på 60 gjesteplasser.

Se hele intervjuet her

13. juli

Midt i smørøyet

Med utgangspunkt fra Kragerø har du tilgang til en fantastisk skjærgård, med flere hundre øyer og småholmer. Det vil si et eldorado for båtfolket som ønsker å finne sin lille naturhavn.

Helge Rognli som en gang var med og startet Visit Kragerø forteller at det er mindre båter nå enn tidligere, men at båtene også er blitt større.

Se hele intervjuet her

14. juli

Klart for jubileum

Risør trebåtfestival feirer i år 30-årsjubileum. Styreleder Tove Esnault og intitativtaker til Trebåtfestivalen, og Maria Aspesæter fra eventfirmaet InWhite ble med på akterdekket under en rolig kveldstur i sørlandsbyens havnebasseng.

Se hele intervjuet her

15. juli

Det gode liv i skjærgården

Lyngør har kun 60 fastboende, men om sommeren myldrer det av liv i sjøbygda ytterst mot Skagerrak.

– Det er et spesielt liv her ute, men godt, forteller Mette Ellingsen (95). Hun er Lyngørs eldste innbygger, og har bodd her hele livet. Vi møtte den superspreke damen på Pers Brygge, mens hun gjorde dagens innkjøp.

Da Lyngør ble kåret til Europas best bevarte tettsted i 1991, bodde det 110 fastboende her. I dag er det 63 igjen, de fleste pensjonister. Ellen Hertzberg, og Trygve Berhardsen har bodd her i tyve år, og forteller om utfordringene og gledene ved å bo her.

Se hele intervjuet her

17. juli

Kortreist nytelse

Eikelibåten "Nytelsen" kom på overraskelsesbesøk til Båtliv i går kveld i Grimstad.  Børre Githmark, Lars Næss, Frode Gorsteh og Ingunn Heltne var ute på kveldstokt for å dele ute løpesedler for Nytelsesfestivalen, som arrangeres i Grimstad gjestehavn den første helgen i august hvert år.

– Nytelsesfestivalen er en lokal festival, med fokus på kortreist mat og underholdning for stor og små, forteller Børre.

På programmet står blant annet ansiktsmaling, ballettdans på brygga, tegnekonkurranse, og en rekke konserter. Det blir også foredrag om seksuelle tenningsmønstre ved Almås og Benesta, legger gutta til.

Se hele intervjuet her

18. juli

Barbro i Buster´n

Hvem har sagt at damer ikke kan kjøre båt? Barbro Rønnevig Sundtoft (70)  i Lillesand har ført båt i nesten 70 år. Etter akterdekkspraten inviterte hun Båtliv med på en rundtur i havnebassenget. Øvrige gjester i kveldens båtprat var redaktør Thor Børresen i Lillesandposten og skipper Håkon Skjolden på redningsskøyta RS 135 «Kaptein Egil  J. Nygård».

Se hele intervjuet her

23. juli

Feiring på bryggekanten

Kristiansand badet i sol, og båtfolk og strandløver nøt ferielivet da Båtlivs sommertokt 2013 gikk mot slutten. Når julisolen skinner i Kristiansand, er det bortkastet å reise til Syden, mente båtfolket i gjestehavnen i sørlandsbyen. I den stappfulle gjestehavnen fikk vi plass mellom en lystig gjeng fra Jørpeland og Tau i Ryfylke, som feiret to 45-årsdager.

Se bilder her