Søk i arkivet

Multimar AS: Fra venstre Bjørnar Sander Nilsen, Mikal Mikalsen, Rune Andre Fielding. Falch og Karl Berner Garvik
Multimar AS: Fra venstre Bjørnar Sander Nilsen, Mikal Mikalsen, Rune Andre Fielding. Falch og Karl Berner Garvik

Lanserer bunnstoff basert på rekeskall

Et selskap i Haugesund har utviklet ett produkt av rekeskall som de mener vil revolusjonere begroing.

Multimar AS hevder deres nye produkt som skal forhindre groe vil være aktuelt for

oppdrettsnæringen og som bunnstoff til industri og privatmarkedet. Selskapet har utviklet et organisk basert alternativ, noe som vil være ressursbesparende både for miljø og kostnad, Produksjonen foregår i Haugesund, kommer det frem i pressemeldingen.  

Hemmelig tilsetningsstoff

Martic 100-serien er et tilsetningsmiddel som er utviklet for bruk sammen med eksisterende bunnstoff. I middelet inngår Kitosan, som utvinnes fra skalldyr. I følge det Store Norske Leksikon, så brukes kitosan sammen med vannrensning og som kosttilskudd.

Multimar AS hevder at ingen av kjemikaliene som inngår i kitosanbasert tilsetningsstoffet er oppført på myndighetenes OBS-liste over helse- og miljøfarlige stoffer man skal vise spesiell oppmerksomhet (Teknologisk Institutt).

Formelen er en forretningshemmelighet.

 

Les: Strengere krav til båtpussen

 

Les også; På vei mot giftfritt i Vollen

 

 

 Kommentarer

Bunnstoff

Det gjøres en stor produktutvikling av bunnbehandlig som skal gi mindre miljøpåvirkninger. Så lenge et bunnstoff inneholder et stoff som aktivt reduserer begroing, så må det gjennom en omfattende godkjenningsprosess i EU. Kun ett fåtall stoffer er godkjente, det mest brukte er kobber.

I Sverige er reglene strengere enn i Norge, og der er det blitt mer vanlig med maskiner som vasker båtens bunn. En slik er også satt opp i Vollen i Asker.

Det er også utviklet løsninger som gjør bunnen glattere, slik at bunnstoff ikke får like godt feste.

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen