Et første glimt av Oslofjordens mangfold
Et første glimt av Oslofjordens mangfold
Et første glimt av Oslofjordens mangfold
Et første glimt av Oslofjordens mangfold

Et første glimt av Oslofjordens mangfold

– Museet blir ikke ferdig til åpningen, men ferdig skal aldri dette museet bli.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: En skinnende blank With-jolle vil bli å se på Oslofjordmuseets åpningsdag lørdag. [Foto: Morten Jensen]

Mannen bak ordene er Trond Wigeland Nilsen, som er leder ved Oslofjordmuseet i Vollen i Asker. Museet åpner dørene for publikum lørdag 8. juni. Rundt ham er det et yrende liv. Det kryr av folk i arbeidsklær i et tilsynelatende virvar. Det er pappesker, plast og verktøy over alt. Museumsbestyreren selv virker rolig.

– Ja, vi blir nok klare til åpningen, men vi blir ikke ferdige med utstillingen. Og det skal vi heller aldri bli. Dette skal være et levende museum som hele tiden skal være i utvikling og vise frem noe nytt, sier han.

Avansert ro-simulator

Fredag 7. juni er det offisiell åpning for innbudte gjester, og da vil gjestene blant annet kunne innta Oslofjorden ved å sette seg ved årene i en simulator-pram. Den er det to unge Asker-gutter, André Lincoln Read og Anders Øvergaard, som har konstruert ved hjelp av avansert dataprogrammering og spill-teknologi.

Vegg-i-vegg vil de kunne se hva som har skjedd av utvikling på et seilloft. Der var seilmaker og tidligere scenemester ved Nathionalteatret, Morten Bruenech, i full sving med å få på plass det siste utstyret sammen med kona, skuespiller Pia Borgli. En annen seilmaker, Christen With, plasserte utstyr på en dekksform med rigg og seil. Her skal publikum selv kunne trekke i de ulike trimlinene og se hva som skjer med seilet.

Fortidens fartsuhyrer

Christens far, Ole, har også bidratt til utstillingen i form av en helt autentisk og nyopp-pusset With-jolle og en «loppe» som har vunnet nordisk mesterskap flere ganger.

I en avdeling som tar for seg vannet i Oslofjorden, vil man ved hjelp av datateknologi seg hva som skjer hele veien fra man trekker ned sitt fornødne i do til det til slutt, via renseanlegget VEAS, kommer ut i havet. Man vil også kunne se hva som skjer dersom man kaster noe som ikke burde vært puttet i doen.

I båthallen står et knippe båter der rekruttering til seilsporten har vært en slags rød tråd i båtvalget. Der vises blant annet Norges aller første A-jolle, en Oslo-jolle med lugger-seil, en «idiot-sikker» Killing, seilsnekker og noe av det aller nyeste på den fronten; tomannsjollen 29er, som museet har fått av Asker kommune. For det er ikke bare gamle skrog som skal vises i lokalene i Vollen.

Viktige sammenhenger

Å vise sammenhenger mellom gammelt og nytt og hvordan Oslofjorden ble brukt før og nå er noe av hovedtanken som ligger bak museets formidlingsplan. Det skal dreie seg om historiefortelling og dialog med publikum og brukerne av Oslofjorden.

I båthallen vil det også bli et autentisk båtverft der en Holmsbu-pram vil bli bygd og behørig dokumentert. Det meste av alt som er bygd opp inne i museet er det museets nærmeste nabo, Sjøskolen med rektor Terje Wold i spissen, som har stått for.

– De har gjort en fantastisk innsats og er en verdifull samarbeidspartener. Uten dem hadde vi ikke klart dette, sier Tron Wigeland Nilsen.

Mangfoldig

To dager før åpningen finner sted kan man ane hvordan utstillingen vil bli, og når alle informasjonsplakatene blir pakket ut av bobleplast og kunstneren Øyvind Jordfald er kommet ned fra lift-kranen han står og maler sjøfugler på en vegg, ser man at det vil bli et mangfoldig møte med Oslofjorden publikum vil få.

Museumsåpningen er lagt sammen med Vollen-dagene, og det er et mangfoldig program både i Vollen og på museet hele weekenden. Og på museet, der er det gratis inngang i anledning åpningen.