Moderne iPad-båt fra Ungarn
Moderne iPad-båt fra Ungarn
Moderne iPad-båt fra Ungarn
Moderne iPad-båt fra Ungarn
Moderne iPad-båt fra Ungarn
Moderne iPad-båt fra Ungarn
Moderne iPad-båt fra Ungarn
Moderne iPad-båt fra Ungarn
Moderne iPad-båt fra Ungarn
Moderne iPad-båt fra Ungarn
Moderne iPad-båt fra Ungarn
Moderne iPad-båt fra Ungarn
Moderne iPad-båt fra Ungarn

Moderne iPad-båt fra Ungarn

Den enste instrumenteringen som er i den 6,9 meter lange båtnyheten Como EA er en iPad.

Publisert Sist oppdatert

Boot, Düsseldorf: Como EA må være en av de mest innovative båtene på båtmessen i Düsseldorf, til tross for størrelsen på bare 6,9 meter, som blir lite sammenlignet med alle de større båtene. Vi går forbi båten, og stopper opp. Dashbordet er ikke helt som andre båter på messa. For dashbordet har nemlig ikke et eneste instrument. Kun en iPad, i en vanntett brakett.

– Er dette alt som skal være i instrumentering i denne båten, spør vi.

– Ja, men vi er ikke helt fornøyd med den vanntette beskyttelsesboksen ennå, så vi skal nå lage vår egen, sier båtarkitekt Ákos Réder, som selv har designet båten.

Ingen nøkkel

Han inviterer oss om bord for å vise oss løsningen. På bordet i båten ligger noe som i første omgang kan se ut som en gjenglemt Zippolighter.

– Dette er båtens nøkkel, forteller Réder. Han forklarer at så lenge man er innenfor en radius på åtte meter er det bare å gi gass og kjøre av gårde, uten å vri om noen nøkkel. Denne lille dingsen er vanntett, så skulle du bade med den er det bare å kjøre av gårde etterpå.

Og båten følger jo tiden, og har derfor også selvfølgelig også elektrisk motor. Hvor mye strøm som er igjen på batteriet, og beregnet tid igjen, vises på iPad-en. Réder trykker et par knapper som er markert på iPad-en og slår på dekkslys og lanterner. Han bytter mellom forskjellige skjermalternativer.

MODERNE BÅT: Ungarske Como har laget det som må være messas mest moderne båt.

Egen app

For å få den perfekte løsningen for Como-båten har produsenten fått utviklet en egen applikasjon for iPad-en.

– Denne applikasjonen skal også etter hvert kunne lastes ned fra iTunes forteller Réder. Til og med båtens trim kontrolleres med iPad-en. Båten er helt fri for andre knapper og instrumenter. I tillegg følger du med på fart, turtall, temperatur på skjermen, og med den lille demonstrasjonen vi har fått i Düsseldorf har vi tro på at dette er noe alle lett kan klare å bruke. Velger du dieselmotor i stedet for elektrisk, vil du se på skjermen hvor my diesel som er igjen på tanken.

Elektrisk og diesel

Med elektrisk motor oppgir produsenten en makshastighet på nærmere 20 knop, men med full fart bruker du opp batteripakken på en time.

– Reduserer du hastigheten litt skal du klare en båttur på rundt seks timer, sier Réder til Båtliv. Velger du dieselmotor blir topphastigheten 38 knop.

Skal du på lengre tur, ikke la deg skremme av den åpne løsningen, som ved første øyekast ser ut til å ha dårlig med stuveplass. Båten har så mye som 600 liter med stuveplass, i tillegg til et lite kjøleskap på 20 liter.

Og selvfølgeig, i en iPad-båt som dette hører musikkanlegget med, der du også kan koble til hvilke som helst annen mediespiller, også som ikke har noe med Apple å gjøre. Båten har 70 watt vanntette høyalere.

Prisen for båten som stilles ut, med 40 kW elektrisk motor, iPad og programvare er 690.000 kroner, før  skatter og avgifter inn til Norge.

Como EA tekniske spesifikasjoner:

Lengde: 6,9m

Bredde: 2,1m

Tørrvekt: 1050kg

Maks personer: 6

CE categori: C

Motoralternativ:: Eelectric 40kW,  FNM HPEP 150 hk, FNM HPEP 190 hk