Kjendis' båtmotor avslørte bande

Den tidligere TV-profilen Knut Bjørnsen ga politiet lov til å feste en elektronisk sporingsbrikke på den stjålne båtmotoren hans. Slik klarte de å ta en østeuropeisk liga som lenge hadde herjet på Østlandet.

Publisert Sist oppdatert

Det var om morgenen 7. juni lensmannen i Svelvik vekket TV-kjendisen Knut Bjørnsen og fortalte at båten hans var funnet drivende ute på fjorden. Båten var tom, og den 80-hesters Yamaha-motoren søkk vekk, skriver Aftenposten.

Tre dager senere ringte en turgåer til lensmannen og forklarte at han hadde sett fire menn i en litauisk bil langt inne i Svelvikskogen. Bingo! Under en kvisthaug lå motoren skjult.

    Politiet festet en elektronisk brikke til motoren som slo alarm straks noen flyttet på den. Det skjedde klokken 03.45 natt til 25. juni. På sine PC-skjermer kunne Larvikfirmaet Guard System se hvordan påhengsmotoren freste av gårde - på landeveien.

Proff bande

Kort etter fikk spanerne kontakt med en stjålet Toyota Hiace varebil ved Drammen. Litauerne som kjørte gjorde alt for å riste av seg eventuelle forfølgere, og kjørte både tre og fire runder i hver rundkjøring på vei mot Drammen.

Med spanerne på hjul gikk ferden til en skogshytte i Vestby. Her slo politiet til. Fangsten ble fem menn og ni påhengsmotorer, i tillegg til en stjålet bil og mye kostbart spesialverktøy.

-Da motoren vår ble funnet, hadde politiet spurt forsikringsselskapet om de kunne få bruke motoren som lokkemiddel for å rulle opp tyveriligaen som herjer i båthavnene langs Oslofjorden. Vi sa ja, siden dette er et stort problem for alle båteiere, sier Knut Bjørnsen til Aftenposten.

-Vi vil sørge for å få dem utvist fra Norge og at straffen skal avsones i hjemlandet, sier aktor Kjell Johan Abrahamsen til Aftenposten. Han leder Vestfoldpolitiets "Aksjon Grenseløs", det siste halvårets korstog mot litauiske kriminelle.

Pr. 11. oktober er det registrert tyverier av 1351 påhengsmotorer hittil i år. 927 av dem langs kysten fra Agder til svenskegrensen. Politiet tror at kriminelle fra Polen og Litauen står bak 75 prosent av disse tyveriene, skriver Aftenposten