Søk i arkivet

Personlig ubåt!
Personlig ubåt! Foto:
Elegant flytejakk.
Elegant flytejakk. Foto:
Fortsatt på tronen.
Fortsatt på tronen. Foto:
Sparer både plass og fingerknoker.
Sparer både plass og fingerknoker. Foto:
Rapala filetkniv.
Rapala filetkniv. Foto:
Vann som rensemiddel.
Vann som rensemiddel. Foto:
Bli sett når det gjelder.
Bli sett når det gjelder. Foto:
Superfiskesnører.
Superfiskesnører. Foto:
En ekte puslehobby.
En ekte puslehobby. Foto:
Nytt mellomklassekamera.
Nytt mellomklassekamera. Foto:
Avansert og rimelig kombiinstrument.
Avansert og rimelig kombiinstrument. Foto:
Komplett krabbekoker.
Komplett krabbekoker. Foto:
Godt lesestoff i sofakroken.
Godt lesestoff i sofakroken. Foto:
Kaldrøyking for hvermannsen.
Kaldrøyking for hvermannsen. Foto:
Helårs markeringslys
Helårs markeringslys Foto:
Superklypen?
Superklypen? Foto:
Ikke glem kompasset!
Ikke glem kompasset! Foto:
Iskalde nyheter.
Iskalde nyheter. Foto:
Den diskrete redningsvesten.
Den diskrete redningsvesten. Foto:
Permanent reservetank.
Permanent reservetank. Foto:
Vestservice.
Vestservice.

JulegaverTil Kari og Ola båteier, fra julenissen

Oi! Da var det – nesten – jul igjen. Og som vanlig er båtfolk en gruppe nordmenn det slett ikke bør være vrient å finne gaver til.

Båtliv har samlet tips til stort og smått som kan passe under juletreet. Mesteparten er nyttig, noe er kanskje en smule ekstravagant, noe er bare trivelig. Denne gangen har vi delt inn tipsene i tematiske bolker, med litt ekstra vekt på personlig sikkerhetsutstyr i kjølvannet av de nye forskriftene om vestbruk.

God jul til alle!

Elegant flytejakke

Det er faktisk helt tilfeldig at vi har notert et annet Regatta-produkt på listen over små favoritter fra årets nyheter innen flyteplagg. Men hvorfor ikke? Dette er et norsk merke som stadig leverer interessante nyheter. «Marina» heter Regattas nye flyteprodukt. Jakken er utformet som en småtøff «quiltet» fritidsjakke, men har diskrete innebygde flytematerialer som også beskytter mot nedkjøling. Jakken har videre en D-ring for feste av nødstopp og ikke minst skrittstropp som lagres i en egen lomme når den ikke er i bruk. Prisen er 1850 kroner.

Komplett krabbekoker

Disse komplette krabbekokerne selges en rekke steder, og prisene er slett ikke verst, fra noe over tusenlappen og oppover, avhengig av størrelsen. Utendørs gasskoking går raskt, og lukten forsvinner i det fri. Dessuten kan slike krabbekokere med litt ekstrautstyr også fungere som en solid base for et hjemmebryggeri. En gaveidé med mange bruksområder.

Superfiskesnører

Superfiskesnører.

Kan et fiskesnøre gjøre en forskjell? Å ja. Har gavemottageren en god fiskesnelle, kanskje en båtsnelle av multiplikatortypen, er det en god idé å ta snellen med til en faghandel og få spolt den opp med et såkalt multifilamentsnøre, som på bildet. Det er også mulig å kjøpe ferdige spoler med slike snører; be uansett om råd fra ekspeditøren om dimensjoner og bruksmåter. Det er slett ikke alltid multifilamentsnører fungerer bedre enn monofilament, altså gammeldagse snører, men svært ofte vil slike avanserte snører gi en langt bedre fiskeopplevelse. Snørene har null elastisitet, det er faktisk mulig å «kjenne bunnforholdene» ved pilking – og de er nesten uhyggelig sterke.

Kaldrøyking for hvermannsen

Kaldrøyking for hvermannsen.

Vi har tidligere nevnt en rimelig varmrøykovn av «Abu-røk»-typen som en perfekt julegave, særlig til makrellentusiaster, men kaldrøyking er en helt annen skål. Normalt er ikke dette noe folk flest går i gang med, men det finnes flere relativt rimelige løsninger for dem som vil prøve seg. Typiske kaldrøykovner for hobbybruk er solide «skap» av tre, med oppheng for fisk, pølser eller kjøtt, mens røyken kommer fra et spesielt elektrisk (lavvolt) varmeelement som forsynes med trebiter. Treet ulmer, men brenner ikke. Dermed blir ikke røyken varm, og kaldrøykprosessen er i gang. Prisen for et komplett sett starter på under to tusen kroner. Det er også mulig å kjøpe røykutvikleren separat og bygge skapet selv. Søk på finn.no etter «kaldrøyk».

Helårs markeringslys

Helårs markeringslys

Dette markerings- og bøyelyset fra Jim-Buoy slår seg av på dagtid og blinker hvert halve sekund om natten. Batteriene er tre vanlige lommelyktbatterier, og de holder et helt år. Lykten er vanntett, og tåler alt av vær, vind og saltvann. Dette er en praktisk sikkehetsidé for god markering av mørke hyttebrygger, bøyer og fortøyningspunkter. Prisen er vel 2000 kroner.

Vestservice

Uansett hvilken type oppblåsbar redningsvest som velges, må den vedlikeholdes. En undersøkelse i Båtliv (nummer 8-2015) avslørte at skremmende mange vester rett og slett ikke fungerer slik de skal etter noen år. Det finnes servicedeler for alle kurante vester. Gi et gavekort til familien med løfte om full gjennomgang av hele vest­samlingen før båtsesongen starter igjen. Abonnenter kan laste ned den nevnte utgaven av Båtliv gratis via Båtliv-appen eller fra
www.batliv.no

Fortsatt på tronen

Fortsatt på tronen.

I en fersk Lyd og Bilde-test av reiseradioer med DAB+ kom smått legendariske Tivoli Audio nok en gang best ut av lyttetesten med selskapets DAB-radio. Tivoli Audio PAL+ BT er oppladbar, har god batterilevetid, og lyden er ifølge testpanelet rett og slett «kjempegod». Også norske Pinell GO+ kom godt fra testen, og denne radioen kan faktisk spille litt høyere enn Tivoli. I prisklassen litt under de to testvinnerne gjorde Radionette Solist det meget skarpt. Alle disse tre radioene, som koster mellom 1500 og 2500 kroner, har støtte for blåtann-strømming.

Avansert og rimelig kombiinstrument

Båtinstrumenter kan fort koste like mye som en helt grei bruktbåt, men det finnes rimelige alternativer. Det mest spennende med Lowrances nye, kombinerte kartplotter og ekkolodd er den avanserte CHIRP-teknologien som sender ut pulser over et bredt frekvensbånd. Mark-4 CHIRP er dermed et spennende og ikke minst svært kompakt valg for den som kan klare seg uten storskjerm og farger. Prisen er vel 2700 kroner uten kartverk.

Nytt mellomklassekamera

Nytt mellomklassekamera.

Tyske Minox har et solid navn innen fotofaget, og selskapet har nå lansert et relativt avansert «actionkamera». ACX 200 WiFi Action Cam kan fjernstyres med Android eller iOs på avstander inntil 100 meter viaWiFi. Kameraet er – som de fleste elektronikkprodukter – i utgangspunktet kinesisk, signert actionkameraspesialisten AEE. Når Minox velger å sette sitt eget navn på apparatet, bør det uansett holde mål. I tillegg kan kameraet utstyres med et undervannshus som tåler dybder ned til 60 meter. Prismessig ligger ACX 200 WiFi Action Cam midt i «mellomklassen», med en salgspris på vel 230 euro. Nyheten har i skrivende stund ikke dukket opp i norske nettbutikker.

Vann som rensemiddel

Vann som rensemiddel.

Ozonvann er en spennende vri på et gammelt problem: Hvordan få god hygiene om bord uten å bruke mye ferskvann og ikke minst masse kjemikaler. Løsningen er ifølge bergensfirmaet Cleanzone en liten generator som ved hjelp av en høyspenningsenhet tilfører vannet ozon etter behov. Ozon (O3) er en sterkt bakteriedrepende «allotrop» variant av oksygen. De små gassboblene gjør dermed vannet til et effektivt desinfiseringsmiddel, både for håndvask, til rengjøring av tanker, sanitærutstyr, kjøleskap og kanskje også til gjennomspyling av illeluktende bunnvann. Ozon er irriterende og giftig i konsentrert mengde, men ozonvannet brytes raskt ned til ordinært vann, og gasskonsentrasjonene er ifølge firmaet godt innenfor arbeidsmiljøreglementet. Teknikken er da også tatt i bruk i barnehager, hos tannleger, leger og i næringsmiddelindustrien. Et komplett sett koster vel 4000 kroner. Båtliv har fått låne et apparat, og vil bringe en nærmere testrapport i et senere nummer.

Personlig ubåt!

Skal du kjøpe julegave til en person som både har et GoPro-kamera og er ekstra nysgjerrig på hva som finnes under vannoverflaten? Her er løsningen: kameraundervannsbåten TTR-SB Sea Wolf, en 7,7 kilo tung, personlig ROV! Ubåten kontrolleres enten trådløst ved hjelp av en egen, liten overflatebåt med radiosender eller via en 30 meter lang styringskabel. Maksimal dybde er fem eller ti meter, avhengig av modell. Om Sea Wolf skulle få trøbbel med sambandet eller nærme seg batterislutt, vil ballastpumpen starte slik at ubåten automatisk går mot overflaten. Toppfarten er 1,8 knop. Ubåten er dermed i stand til å følge med de fleste litt dovne fisker på ferden. Dessuten kan naturligvis en slik sak også være nyttig ved søk på bunnen, ved utlegg av ilesteiner og under kontroll av flytebrygge-fortøyninger. Prisen starter på 999 dollar. Mye penger, men et røverkjøp i ubåtsammenheng.

Ikke glem kompasset!

Stadig oftere ser vi at nye båter leveres uten kompass. Det er besynderlig. Et skikkelig kompass koster ikke all verden, og fungerer upåklagelig uten hensyn til strøm, lading eller faretruende fuktskader. Og det er ikke bare langturbåter som bør ha et kompass. Den dagen ingen i båten merker havtåken som kommer sigende før det er for sent, kan kompasset både redde dagen og skipperens ære. Kompasset må ikke være fastmontert; et lett og robust peilekompass gjør også jobben godt.

Den diskrete redningsvesten

Dette er ingen oppfordring til å droppe den vanlige redningsvesten, men når først flytemiddelpåbudet er her med sine pussige definisjoner av hvem som må bruke vest, og hvem som slipper, kan et flytebelte være det rette en stille sommerdag. Regattas Compact Safe er en manuell «vest» som bæres som en belteveske. Den som havner på sjøen, må selv dra i utløserhåndtaket og deretter trekke vesten over hodet. Dette er med andre ord ingen erstatning for en skikkelig vest under vanskelige forhold, og i tilfelle en stygg hodeskade er vesten like brukbar som en … veske. For svømmedyktige voksne brukere under rolige forhold gir Compact Safe likevel bra sikkerhet. Prisen er vel 1300 kroner, altså minst like mye som en ordinær, oppblåsbar kvalitetsvest.

Iskalde nyheter

Iskalde nyheter.

Waeco/Dometic leverer jevnt og trutt nyheter for båtkomfort. Konsernets nye kjøleboks CoolFreeze CFX 35 imponerer med energiklasse A++ og dypfrysingstemperaturer ned til 22 kuldegrader. Boksen har bærehåndtak, USB uttak, innvendig belysning og innredning med kurver. CFX 35 kan drives både på 12 V, 24 V og 230 V. Kapasiteten er 35 liter, og strømforbruket at altså beskjedent. Dette er naturligvis en kompressorbasert kjøleboks, og med såpass kraftige kjøleegenskaper blir prisen over 6000 kroner. I tillegg er dette ikke noen fjærvekter: Boksen veier 17,5 kilo.

En ekte puslehobby

Vi slår et slag for en litt gammelmodig, men likevel svært så trivelig vinterhobby: modellbygging! Tre eller plast, peishyllemodell eller fjernstyrt båt, fantasiskip eller historisk modell, spennet er stort. Her er bare noen få eksempler, fra en bitte liten Titanic-modell som koster vel en hundrelapp på nettet, via et koselig, dansk Colin Archer-sett av tre (ca. 1000 kroner) og helt opp til en gedigen, 125 centimeter lang tyskprodusert plast-, tre- og metallmodell av slagskipet «Bismarck», forberedt for elektromotordrift og fjernstyring. Pris: nærmere 5000 kroner. Kjenner noen at det klør litt i modellbyggerfingrene nå?

Godt lesestoff i sofakroken

Godt lesestoff i sofakroken.

Kokebøker finnes i et utall utgaver, og det kommer en stadig flom av nye. Det er lett å bli matt ved synet av de mange glansede omslagene i bokhandelen, men denne varianten fra Hurtigruten kan likevel være interessant. Hurtigruteskipene har satset mye på å tilby høy standard på serveringen om bord, med vektlegging på lokale råvarer fra regionene skipene passerer underveis mellom Bergen og Kirkenes. Kokeboken «Norway’s Coastal Kitchen» tar opp nettopp disse trådene, og Hurtigrute-kokkene Marita Kristensen (MS «Trollfjord»), Eirik Larsen (MS «Fram») og Jimmy Westberg (MS «Nordlys») står selv for oppskriftene. Her er også interessant stoff om kysten, kystkulturen og lokale mattradisjoner. Boken finnes på norsk, engelsk og tysk. Den kan kjøpes om bord eller bestilles fra Hurtigrutens hjemmesider.

Rapala filetkniv

Rapala filetkniv.

En sportsfisker uten en god kniv er temmelig hjelpeløs, og når fangsten skal fileteres, er skikkelig kvast stål helt nødvendig. Filetkniver finnes i utallige utgaver. Blant våre favoritter er Rapala-knivene. Nå er det helt umulig å slå fast om Rapala eller søstermerket Marttiini leverer de beste knivene på markedet, til dét er utvalget altfor stort. Men at finnene lager komfortable og trygge kvalitetskniver med flott stål, er helt sikkert.

Superklypen?

Fixclip heter denne svenske nyheten, en smart låsbar klemme som skal «holde grepet selv om det er tøffe forhold». Største åpning på kjeften er 32 mm, og klemmen har ikke metallfjærer. Rust er dermed null problem for Fixclip. Prisen er vel 150 kroner for et sett med seks klyper. Vi kan lett se for oss 1001 bruksområder for slike klyper, både om bord og hjemme.

Sparer både plass og fingerknoker

Ringnøkler med innebygget skralle er perfekte når det skal jobbes på trange steder, og dette todelte ringnøkkelsettet tilbyr i tillegg hele 63 størrelseskombinasjoner! Plassbesparende og praktisk. Prisen er vel 250 kroner, og forhandler Biltema legger ved hele 10 års garanti.

Bli sett når det gjelder

Vi tar også med at en pakke nødraketter eller nødbluss bør være på plass i båten. Dette settet for kystnær ferdsel koster 675 kroner, og leveres i en vanntett boks. Et tips fra forstandige fiskeverter som leier ut småbåter til turister, er ellers å pakke et kartblad over nærområdet, nødraketter, fyrstikker, reservekniv og kompass i en liten, vanntett tønne som stues på en fast plass i båten.

Permanent reservetank

Før eller siden vil selv den mest oppmerksomme båteier gå tom for bensin – eller i alle fall nesten gå tom. De færreste har med reservekanne i småbåter, det blir mye å bære til båten, og det er litt for lett å stjele kannen om den blir liggende. Så her er et tips: en femliterskanne med alkylatbensin, to- eller firetakts. En slik dunk kan lettere gjemmes bort, og den syntetiske, rene bensinen tåler svært lang lagring. En merkverdig julegave kanskje, men dette kan bli den beste julegaven den dagen motoren hoster og stopper.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen