Julegaver

Personlig ubåt!
Elegant flytejakk.
Fortsatt på tronen.
Sparer både plass og fingerknoker.
Rapala filetkniv.
Vann som rensemiddel.
Bli sett når det gjelder.
Superfiskesnører.
En ekte puslehobby.
Nytt mellomklassekamera.
Avansert og rimelig kombiinstrument.
Komplett krabbekoker.
Godt lesestoff i sofakroken.
Kaldrøyking for hvermannsen.
Helårs markeringslys
Superklypen?
Ikke glem kompasset!
Iskalde nyheter.
Den diskrete redningsvesten.
Permanent reservetank.
Vestservice.

Til Kari og Ola båteier, fra julenissen

Oi! Da var det – nesten – jul igjen. Og som vanlig er båtfolk en gruppe nordmenn det slett ikke bør være vrient å finne gaver til.

Publisert Sist oppdatert

Båtliv har samlet tips til stort og smått som kan passe under juletreet. Mesteparten er nyttig, noe er kanskje en smule ekstravagant, noe er bare trivelig. Denne gangen har vi delt inn tipsene i tematiske bolker, med litt ekstra vekt på personlig sikkerhetsutstyr i kjølvannet av de nye forskriftene om vestbruk.

God jul til alle!

Elegant flytejakke

Det er faktisk helt tilfeldig at vi har notert et annet Regatta-produkt på listen over små favoritter fra årets nyheter innen flyteplagg. Men hvorfor ikke? Dette er et norsk merke som stadig leverer interessante nyheter. «Marina» heter Regattas nye flyteprodukt. Jakken er utformet som en småtøff «quiltet» fritidsjakke, men har diskrete innebygde flytematerialer som også beskytter mot nedkjøling. Jakken har videre en D-ring for feste av nødstopp og ikke minst skrittstropp som lagres i en egen lomme når den ikke er i bruk. Prisen er 1850 kroner.

Elegant flytejakk.

Komplett krabbekoker

Disse komplette krabbekokerne selges en rekke steder, og prisene er slett ikke verst, fra noe over tusenlappen og oppover, avhengig av størrelsen. Utendørs gasskoking går raskt, og lukten forsvinner i det fri. Dessuten kan slike krabbekokere med litt ekstrautstyr også fungere som en solid base for et hjemmebryggeri. En gaveidé med mange bruksområder.

Komplett krabbekoker.

Superfiskesnører

Superfiskesnører.

Vi har tidligere nevnt en rimelig varmrøykovn av «Abu-røk»-typen som en perfekt julegave, særlig til makrellentusiaster, men kaldrøyking er en helt annen skål. Normalt er ikke dette noe folk flest går i gang med, men det finnes flere relativt rimelige løsninger for dem som vil prøve seg. Typiske kaldrøykovner for hobbybruk er solide «skap» av tre, med oppheng for fisk, pølser eller kjøtt, mens røyken kommer fra et spesielt elektrisk (lavvolt) varmeelement som forsynes med trebiter. Treet ulmer, men brenner ikke. Dermed blir ikke røyken varm, og kaldrøykprosessen er i gang. Prisen for et komplett sett starter på under to tusen kroner. Det er også mulig å kjøpe røykutvikleren separat og bygge skapet selv. Søk på finn.no etter «kaldrøyk».

Helårs markeringslys

Kaldrøyking for hvermannsen.

Fortsatt på tronen

Nytt mellomklassekamera

Helårs markeringslys

Ozonvann er en spennende vri på et gammelt problem: Hvordan få god hygiene om bord uten å bruke mye ferskvann og ikke minst masse kjemikaler. Løsningen er ifølge bergensfirmaet Cleanzone en liten generator som ved hjelp av en høyspenningsenhet tilfører vannet ozon etter behov. Ozon (O3) er en sterkt bakteriedrepende «allotrop» variant av oksygen. De små gassboblene gjør dermed vannet til et effektivt desinfiseringsmiddel, både for håndvask, til rengjøring av tanker, sanitærutstyr, kjøleskap og kanskje også til gjennomspyling av illeluktende bunnvann. Ozon er irriterende og giftig i konsentrert mengde, men ozonvannet brytes raskt ned til ordinært vann, og gasskonsentrasjonene er ifølge firmaet godt innenfor arbeidsmiljøreglementet. Teknikken er da også tatt i bruk i barnehager, hos tannleger, leger og i næringsmiddelindustrien. Et komplett sett koster vel 4000 kroner. Båtliv har fått låne et apparat, og vil bringe en nærmere testrapport i et senere nummer.

Personlig ubåt!

Skal du kjøpe julegave til en person som både har et GoPro-kamera og er ekstra nysgjerrig på hva som finnes under vannoverflaten? Her er løsningen: kameraundervannsbåten TTR-SB Sea Wolf, en 7,7 kilo tung, personlig ROV! Ubåten kontrolleres enten trådløst ved hjelp av en egen, liten overflatebåt med radiosender eller via en 30 meter lang styringskabel. Maksimal dybde er fem eller ti meter, avhengig av modell. Om Sea Wolf skulle få trøbbel med sambandet eller nærme seg batterislutt, vil ballastpumpen starte slik at ubåten automatisk går mot overflaten. Toppfarten er 1,8 knop. Ubåten er dermed i stand til å følge med de fleste litt dovne fisker på ferden. Dessuten kan naturligvis en slik sak også være nyttig ved søk på bunnen, ved utlegg av ilesteiner og under kontroll av flytebrygge-fortøyninger. Prisen starter på 999 dollar. Mye penger, men et røverkjøp i ubåtsammenheng.

Vestservice.

Ikke glem kompasset!

Fortsatt på tronen.

Stadig oftere ser vi at nye båter leveres uten kompass. Det er besynderlig. Et skikkelig kompass koster ikke all verden, og fungerer upåklagelig uten hensyn til strøm, lading eller faretruende fuktskader. Og det er ikke bare langturbåter som bør ha et kompass. Den dagen ingen i båten merker havtåken som kommer sigende før det er for sent, kan kompasset både redde dagen og skipperens ære. Kompasset må ikke være fastmontert; et lett og robust peilekompass gjør også jobben godt.

Den diskrete redningsvesten

Dette er ingen oppfordring til å droppe den vanlige redningsvesten, men når først flytemiddelpåbudet er her med sine pussige definisjoner av hvem som må bruke vest, og hvem som slipper, kan et flytebelte være det rette en stille sommerdag. Regattas Compact Safe er en manuell «vest» som bæres som en belteveske. Den som havner på sjøen, må selv dra i utløserhåndtaket og deretter trekke vesten over hodet. Dette er med andre ord ingen erstatning for en skikkelig vest under vanskelige forhold, og i tilfelle en stygg hodeskade er vesten like brukbar som en … veske. For svømmedyktige voksne brukere under rolige forhold gir Compact Safe likevel bra sikkerhet. Prisen er vel 1300 kroner, altså minst like mye som en ordinær, oppblåsbar kvalitetsvest.

Avansert og rimelig kombiinstrument.

Iskalde nyheter

Nytt mellomklassekamera.

Godt lesestoff i sofakroken

En sportsfisker uten en god kniv er temmelig hjelpeløs, og når fangsten skal fileteres, er skikkelig kvast stål helt nødvendig. Filetkniver finnes i utallige utgaver. Blant våre favoritter er Rapala-knivene. Nå er det helt umulig å slå fast om Rapala eller søstermerket Marttiini leverer de beste knivene på markedet, til dét er utvalget altfor stort. Men at finnene lager komfortable og trygge kvalitetskniver med flott stål, er helt sikkert.

Vann som rensemiddel.

Superklypen?

Fixclip heter denne svenske nyheten, en smart låsbar klemme som skal «holde grepet selv om det er tøffe forhold». Største åpning på kjeften er 32 mm, og klemmen har ikke metallfjærer. Rust er dermed null problem for Fixclip. Prisen er vel 150 kroner for et sett med seks klyper. Vi kan lett se for oss 1001 bruksområder for slike klyper, både om bord og hjemme.

Sparer både plass og fingerknoker

Personlig ubåt!

Ringnøkler med innebygget skralle er perfekte når det skal jobbes på trange steder, og dette todelte ringnøkkelsettet tilbyr i tillegg hele 63 størrelseskombinasjoner! Plassbesparende og praktisk. Prisen er vel 250 kroner, og forhandler Biltema legger ved hele 10 års garanti.

Bli sett når det gjelder

Ikke glem kompasset!

Vi tar også med at en pakke nødraketter eller nødbluss bør være på plass i båten. Dette settet for kystnær ferdsel koster 675 kroner, og leveres i en vanntett boks. Et tips fra forstandige fiskeverter som leier ut småbåter til turister, er ellers å pakke et kartblad over nærområdet, nødraketter, fyrstikker, reservekniv og kompass i en liten, vanntett tønne som stues på en fast plass i båten.

Permanent reservetank

Den diskrete redningsvesten.
Iskalde nyheter.
Godt lesestoff i sofakroken.
Rapala filetkniv.
Superklypen?
Sparer både plass og fingerknoker.
Bli sett når det gjelder.
Permanent reservetank.