Sjekk fortøyningene i vinter
Sleper_havaristen_KP_8999
MOTOR: Langt fra alle forsikringer dekker motorskader- og havari.
NY-PRIS ELLER MARKEDSPRIS?: Utbetalingene ved totalhavari varierer veldig. Noen selskaper erstatter kun båtens markedspris i havariøyeblikket, mens andre gir deg tilbake båtens verdi i forsikringsøyeblikket.
KRISTIANSAND 20070519To fritidsbåter sank lørdag etter at de forliste under en slepeoperasjon utenfor Hellevika på Langenes mellom Kristiansand og Søgne.Foto: Svein Aronsen / SCANPIX
Svindyrt havari for promillekjører
Dobbelthavariet: 81-åring døde etter dramatisk redningsaksjon

Rekordmange forsikringsskader i år

Etter årets første ni måneder er det meldt om 9041 båtskader, som er ny rekord.

Publisert Sist oppdatert

Årets dårlige sommer har gitt rekordmange skader. 9041 båtskader er en vekst på fire prosent i forhold til samme periode i 2014.

 ­– Erstatningene er nesten de samme som i 2014 etter de ni første månedene, 403 millioner kroner for fritidsbåt, en nedgang på rundt en prosent. Så det er stabile tall nå det siste året, forteller kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til Båtliv.

 – Noen av forklaringen på at erstatningene og antallet ikke stiger så veldig i år, er nok knyttet til været. Etter to fantastiske år der vi i sommermånedene hadde fantastisk vær på steder hvor båttettheten er størst, var været ikke fullt så strålende i år. Dermed var jo båtene mindre i bruk og vi fikk færre skader, legger hun til.

 Les også: Stadig flere båtfolk ber om hjelp

Kunnskap

Sist vinter ble det meldt om svært mange båtskader på grunn av uvær. Skadene i begynnelsen av året er i hovedsak stormskader i forbindelse med uværet som traff store deler av kysten på nyåret. 

Havari er den største posten når det gjelder skader på fritidsbåter. Rundt halvparten av erstatningssakene har med havari å gjøre.

– Mange nordmenn har investert i dyre og fine båter. De dyre båtene går raskere enn mange er vant til å håndtere. Det er viktig at båtførere kan navigere båten de skaffer seg under skiftende værforhold. Båtene er blitt raskere, dyrere og større. Dessverre skorter det av og til på kunnskaper om navigasjon, sier Neverdal.

Tyveri viser en nedgang fra 2014 både når det gjelder antall innmeldte tyverier og erstatningsbeløp. Flere båter har brent i år enn i fjor, men skadebeløpene er noe lavere, viser statistikken fra Finans Norge.

Les også: Sterk økning i dødsulykker i sommer