Søk i arkivet

Rand Picnic Sport:Grønn danskebåt

Den danske båtprodusenten Rand bygger båtene av resirkulert glassfiber fra vindmøller og motorene går på strøm.

Rand-båtene er så langt primært brukt som utleiebåter for rolig ferdsel på københavnske kanaler, men nå lanseres en mer påkostet senterkonsollutgave, Rand Picnic Sport for det private markedet. 

 
Startprisen er vel 10 000 euro for båten, uten batterier og motor. 
 
Med et kjølig, nesten minimalistisk skandinavisk design er Rand-båtene noe for seg selv, men tanken bak virker sunn. De selvlensende, synkefrie båtene er ifølge Rand godkjent for hele ti personer og har likevel CE-klasse C.
 
Største motoralternativ er pussig nok oppgitt til 25 hk, men Rand sier ingen ting om bensinutgaver av båten. Derimot er konstruksjonen tilpasset Torqeedos anerkjente el-motorløsninger i Cruise-serien.
 
Tross det spreke «tender-utseendet» blir dermed ikke  Rand Picnic Sport utpreget hurtiggående. En 25-hester ville nok sørget for meget brukbar fart på en båt som veier under 300 kilo, men Rand Picnic Sport bruker motorer på henholdsvis to og fire kilowatt. Disse effektene kan i praksis sammenlignes med bensinmotorer på fire og åtte hk.
 
I trivelig ruslefart på noe over tre knop er driftstiden hele fem timer med det minste, faste batteriet. Økes farten til 6,1 knop synker driftstiden til en time og 20 minutter. Med sterkere motorvalg (Cruise 4.0) kan kjøperen legge på en hel ekstra knop og komme opp i god snekkefart, da forutsatt et større batteri.
 
Kundene kan velge mellom litium- og gel-batterier. De sistnevnte er langt rimeligere enn litium-versjonene, men er tyngre og har dårligere effektiv kapasitet. Med største litium-pakke er driftstiden hele 16 timer, men slikt koster! Et alternativ er også Torqeedos lille, lette og svært så bærbare batteri for de helt korte turene. Ladingen av større batteripakker skjer med primært med landstrøm men Rand tilbyr også et solcellesystem. Her er ikke de tekniske detaljene offentliggjort.
 
På plussiden er det likevel mye som taler for el-drift for slike lette, enkle båter. Stille gange, ingen eksoslukt, minimalt vedlikehold og i praksis svært lave driftsutgifter er fristende egenskaper. Rand gir dessuten ni års garanti på batteriene. Vi legger også merke til at Rand samarbeider med Kebony om treløsningene på båten.
 
Tekniske data, Rand Picnic Sport
Lengde: 500 cm
Bredde: 205 cm
Vekt: 280 kg 
Maksimal last: 900 kg
Personer: 10 
CE-klasse: C
Største motor: 25 hk
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen