Båtmessas to ferskeste

Pioner 10 og 12 var så ferske da de ble vist på messa at dette er de første bildene som er tatt av nyhetene.

Publisert Sist oppdatert

Blant alle de store båtene på Båter i Sjøen ligger det to nyheter som kanskje ikke gjør så mye ut av seg, men som utgjør de store massene av båtproduksjon i Norge. Cipax som holder til på Bjørkelangen i Akershus produserer 2500 båter i året. Med et ekstra skift er kapasiteten hele 4500 båter. Totalt er det produsert mer enn 300.000 Pionerer etter at produksjonen startet i 1959. De aller fleste båtene selges i Norge.

To rykende ferske nyheter som ligger til brygga er Pioner 10 Classic og 12 Maxi. Dette er to båter på henholdsvis 3,23 og 3,81 meter. Pioner 10 Classic er utstyrt med en motor på 8 hestekrefter, og Pioner 12 Maxi har en motor på 9,9 hestekrefter. Dette er maks for begge båtene. Prisen er 19.900 kroner og 22.900 kroner uten motor, mens de koster henholdsvis 34.250 og 39.600 kroner med den nevnte motoriseringen. Båtene er også ganske lette, da de veier 110 og 145 kilo.

Dette er båter uten noen stueplass, men salgs og markedsansvarlig Erling Riise hos Cipax forteller til Båtliv at det blir tilleggsutstyr med en boks helt akter under tofta, der også bensintanken på 12 liter ligger.

– Hvorfor kommer dere med disse to modellene nå?

– Vi har en serie båter fra før av som heter 10 og 12. Det er de to eldste båtene vi har. De er vel rundt 40 år gamle, så vi ønsket å fornye oss litt med noe som er mer fremtidsrettet. Det går på stabilitet, selvlensing og at de er lette å gjenvinne, sier Riise til Båtliv. Pioner lages av Polyetylen som er et miljøvennlig materiale og skal være 100 prosent resirkulerbart.

Skal båten ro så har ikke disse to modellene en tradisjonell tofte å sitte på. Det er i stedet en langsgående tofte som er hentet fra Pioner Mini, som produsenten skal ha fått mye skryt for. Den skal være fin å sitte og ro på uansett hvor store eller små man er. Riise røper at det også kommer to-tre nye modeller fra Cipax frem mot 2020.