FREMTID: Alt skal styres fra dashbordet via skjermer. Garmin og Volvo Penta har inngått et spennende samarbeid som kan bli begynnelsen på noe nytt.
METS: Pontus Fernström fra Garmin viser systemet de har utviklet sammen med Volvo Penta på utstyrsmessen Mets.
MULTITOUCH: Båtnavigasjon tar fra smart-telefoner. På de nye systemene kan du zoome med to fingre.
CANBUS: Raymarine samarbeider med svenske EmpirBus som gjør det mulig å dimme belysningen, eller skru på vindusviskere fra plotteren. Digital Switching er bilteknologi som nå kommer på båt.
TESLA: El-biler leder utviklingen av ny teknologi. Med Nissan Leaf kan du sjekke ladestatus, og sette på varmen med en smarttelefon. Tesla er første bil uten knapper. Hele knapperaden i midtkonsollen er erstattet av en 17 tommers berøringsskjerm ...
WI-FI: Alle nye systemer kan dele data på et trådløst nettverk. Her blir data fra en Simrad-plotter delt via deres GoFree system over til en iPad som igjen styrer storskjermen via en Apple-TV. Den gjør det mulig å styre båtens elektriske systemer ...

Alt skal styres fra plotteren

Dashbordet skal være rent, og kampen om brua er i gang blant elektronikk-produsentene. Vi har sett på det nyeste utstyret.

Publisert Sist oppdatert

Knotter og brytere er på vei ut. Nå skal alt styres fra berøringsskjermer. El-bilen Tesla er et godt eksempel på hvor utviklingen bærer. Her styres det meste i bilen fra en stor skjerm det bilens radio vanligvis er plassert. Volvo og Garmin har gått sammen å utviklet et system som vant prestisjetunge Dame-Award i kategorien for elektronikk under utstyrsmessen Mets før jul. Systemet integrerer motordata, og motorstyring fra plotteren. Starter du motoren, så starter også plotteren, akkurat som radioen og instrumentene på din bil. Volvo Penta inngikk et samarbeid med elektronikkprodusenten Garmin i 2011, og i høst ble systemet presentert.

Dashbordet skal nå bestå av kun rene glassflater. Glass Bridge kalles det på fagspråket. Simrad lanserte Glass Bridge system for fritidsbåter alt i 2006, og Raymarine fulgte opp med deres G-serie. Det nye er at nå brukes det berøringsskjermer, noe Garmin var først ute med. Volvo kaller sitt system for Glass Cockpit.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER