Søk i arkivet

Ønsker strengere vannscooterregler

Salget av vannscootere tar av, men hvis tidligere politimester i Vestfold får det som han vil blir større deler av Vestfoldskjærgården totalforbudt for vannscootere.

Tidligere politimester Rune Bård Hansen har hytte på Nøtterøy med utsikt mot Vestfjorden. Til Tønsbergs Blad sier han at støyen fra vannscootere har vært plagsom i sommer. Bård Hansen sier til avisen at det kjøres nært land og at vannscooterførere leker seg med bølgehopping. Derfor har han nå anmodet Fylkesmannen om å gjøre hele Vestfjorden om til forbudsbelte. Fra før av er store deler av Vestfoldskjærgården forbudt fra vannscootere. Fra før av er det totalforbudt med vannscootere i området som omfatter  325 kvadratkilometer er sjøareal øst og sør for Nøtterøy og Tjøme. Vestfjorden, altså vest for Nøtterøy og Tjøme, har vært eneste åpning for vannscootereiere.
– Regelverket er så klønete formulert at det blir vanskelig for politiet å håndheve, sier den tidligere politimesteren til Tønsbergs Blad. Etter hans erfaring fra hytta i sommer ønsker han nå at Fylkesmannen ta dette med en gang.

Båtliv har tidligere skrevet om at vannscooterkjøring er mer lovlig i Femunden enn utenfor Tønsberg. Mens områder som Arendal, Tønsberg og Nøtterøy er en stor forbudssone med de nye forskriftene for vannscootere, er til sammenligning store deler av Femunden nærmest et friområde. Etter at Båtliv skrev om regelverket utenfor Tønsberg i 2013 er det blitt enda større forbudssoner.

Salget tar av
Etter lemping på kjøreregler og regjeringens fjerning av HK-avgiften i 2014, har vanncootere salget av vannscootere steget til himmels. BRP Norway melder om betydelig økning økning i salget.
– Fra 2013 til 2014 tidoblet vi salget. Og fra 2014 til 2015 ligger økningen på hele 50 prosent, sier Einar Grindvold, salgssjef i BRP Norway.

Regelverket fikk strykkarakter
I 2013 ble det nye regler som delvis har tillatt vannscooterkjøring i Norge. Slik regelverket er i dag må vannscootere 400 meter fra land eller fastsatte verneområder før de kan kjøre opp i plan.
Både Høyre, FrP og Venstre sa i forkant av valget at de ønsket å endre regelverket som diskriminerer vannscootere sammenlignet med resten av fritidsbåtflåten. Miljøverndepartementet bestilte en undersøkelse av Vista Analyse for å vurdere regelverket for vannscootere. Vannscooter-regelverket finn nærmest strykkarakter.
For å kjøre vannscooter må man først komme seg 400 meter fra land. Det vil si transportkjøring til du er 400 meter fra land. I ferskvann er denne minsteavstanden satt til 500 meter. Transportkjøring vil si at vannscooteren ikke kjører i plan. I tillegg finnes det flere forbudssoner langs kysten der det er totalforbudt med vannscootertrafikk. Et av stedene vi har omtalt i Båtliv som forbudt med vannscootere er gjennom Drøbaksund.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen