Dårlig sommer skremmer ikke båtfolket - ennå

Selv om årets sommer byr på både kaldere og våtere vær enn i fjor, opplever båtbutikkene oppgangstider

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Årets sommer er kaldere og våtere enn i fjor, men det skremmer ikke de som kjøper båt.

Vi husker alle tilbake til fjorårets knallsommer hvor juli måned bestod av en særdeles lang periode med varmt vær og sol. Statsmeteorolog, Øyvind Johnsen kan fortelle at årets sommer både er kaldere, våtere og mer vindfull.

– I år har temperaturen i snitt ligget 1- 2 gradere lavere enn den gjorde i juli i fjor. I tilegg har det vært mye nedbør med tordenvær, og mye vind. Sånt blir det ikke rare sommeren av, sier statsmeteorologen.

En skulle kanskje dro at butikkene rundt om i landet som livnærer seg på salg av båter og båtutstyr skulle oppleve en alvorlig nedgang under den dårlige sommeren, men tvert imot. Omsetningen har økt.

«Maritim båtutstyr», har butikker over store deler av landet. De har dermed god mulighet til å gi et inntrykk av hvordan salget ligger an på landsbasis. Daglig leder, Øyvind Jørgensen, kan fortelle at de har et «all time high» når det gjelder sommerens salg.

– Jeg tror båtfolket handler på forventning. De siste par somrene har vært fantastisk fine, og da tror jeg folk kommer og handler med forventning om god sommer, sier Jørgensen.

Den daglige lederen forteller om en knallsommer for hele miljøet, med stort salg av utstyr, båter og vannscootere.

– Hvis det blir flere dårlige sommere etter hverandre vil nok dette gå utover markedet. Det vil alltid være en forsinkelse og det skal mere til enn èn dårlig sommer for at nordmenn skal gi opp. Selv trenger jeg bare vann og fiskesnøre så blir sommer`n bra.

Vestlandet

Også i vest har sommeren vært dårligere enn vanlig, med spesielt mye nedbør. Øyvind Sjursæter, fra «Båt-Berge AS» som blant annet driver salg av fritidsbåter har samme inntrykk som Jørgensen.

– Hvis det er fint vær året før selger vi masse båter uavhengig av nåværende sommer fordi folk har fjordåret friskt i minne. Vi mister litt av de impulskjøpene solen gir, men alt i alt selger vi akkurat like mye i årets våte sommer som vi gjorde i fjor. Jeg har vært i denne bransjen i 30 år og slik har det alltid vært, sier Sjursæter.