Søk i arkivet

 Solgrillen Morpho Solar virker med samme prinsipp som Anderssens kum.
Solgrillen Morpho Solar virker med samme prinsipp som Anderssens kum.
 Skadene er reparert og vasken er nypolert igjen.
Skadene er reparert og vasken er nypolert igjen.
 Denne kummen forårsaket to branntilløp på én uke.
Denne kummen forårsaket to branntilløp på én uke.

Kum og sol startet to branner

Denne brannfellen kom uventet.

Båten som er en Seabreaker 39 Sport ligger fortøyd på anlegget til Vollen Slipp i Asker. Christian Zaborowski jobbet på slippen da sola skinte og han kjente at det luktet svidd. Han nappet ut kabler til landstrøm og prøvde å søke seg fram til til brannlukten.
– Jeg trodde det var batterier, ledninger, lader eller noe sånt, sier Zaborowski til Båtliv.
Overraskelsen ble stor da han oppdaget årsaken. Da han fant branntilløpet hadde den akkurat slukket av seg selv. Hvis glassfiber først tar fyr brenner det godt, og en båtbrann kan nærmest være eksplosjonsartet.
– Det var flaks at det ikke ble en større brann. Det er mange andre båter på området her, sier Zaborowski.

Speilblank kum
Kummen er blank og buet. Når solstrålene treffer der blir refleksene samlet på et punkt. Ved siden av vasken sto en flaske med solkrem. Zaborowski mener det er mulig at refleksene først samlet seg på flasken og at brannen startet der.
– Men det er umulig å si da alt var brent, sier han.


Christian Zaborowski ved Vollen Slipp og båtens eier Bjarne Anderssen er glad for at det ikke tok full fyr.

To branntiløp
Den skinnende kummen har forårsaket oppstarten til også en annen brann bare en uke tidligere. Båtens eier var heldig og satt tilfeldigvis ved siden av da det begynte å lukte svidd.
– Vi  satte oss  for å drikke kaffe. Ved siden av vasken sto en pose med filler. Da kjente vi at det begynte å lukte svidd. Jeg oppdaget at det glødet i plasten og inn i fillene, og det var like før det tok fyr, forteller Bjarne Anderssen. Branntilløpet ble oppdaget så tidlig at det ikke ble noen materielle skader.
Skadene ble straks utbedret etter det siste branntiløpet. Nå skal den være god som ny - med nypolert vask. Anderssen har derfor gjort midlertidig forebyggende brannarbeid og lagt tekstil over kummen slik at sola ikke kommer til.
– Jeg skal snart få laget en teakplate som jeg kan sette over, sier Anderssen.

Unikt?
Norsk brannvernforening har også hatt noe fokus mot båt og brannfeller, men informasjonssjef Sturli Hagen har aldri hørt om lignende tilfeller.
– Dette er første gang jeg hører at en kum har forårsaket en brann, medgir Hagen. Tilfellet er så unikt at Norsk brannvernforening har forespurt om å få bruke bildet av den forbrente kummen i læreboka deres og til undervisning. Sivilingeniør Thor Adolfsen i Norsk brannvernforening forteller at han har hørt om et lignende tilfelle, men det var ikke i båt.
– Det var en større blank bolle av metall som antente et håndkle. Det skjer ikke så ofte, men fenomenet er vel kjent i etterforskningsmiljøet, sier Adolfsen til Båtliv.

Som en moderne solgrill
Nytt i år er en solgrill som er spesialutviklet til å samle solstrålene, og egentlig ikke så ulik Anderssens langt eldre og mer primitive vask. Morpho Solar som den norskutviklede solgrillen antydes å være fremtidens måte å lage utendørs mat på. Med en diameter på 1,3 meter samler den solstråler som tilsvarer 350 grader. Altså nok til å grille, men med en helt annen hensikt enn vasken til Anderssen.

Se NRK-reportasje med solgrillen Morpho Solar:
 
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen