Politibåten i Oslo

Norsk designer med proff RIB

Øystein Jaer har designet en serie Alunaut RIB-er, som har fått oppmerksomhet på årets messer.

Publisert Sist oppdatert

På den estiske standen på Boot i Düsseldorf kom Båtliv over A8, som er en tøff RIB designet av norske  Øystein Jaer . Samme mann har designet Oslo-politiets nye aluminiumsbåt.

Han kan fortelle at A8 er en såkalt MPV ( Multi Purpose Vessel) RIB, og båten er levert til havnemyndighetene I den estiske hovedstaden Tallin. Den skal kunne slepe, redde (SAR operasjoner), levere pilots ( LOS) og annen assistanse i Tallin havn.

– Denne båten er levert med en 300hp Suzuki og gjør 46 knop. Den har fire dempe seter fra tyske Grammar, Hypalon-tak og heldekkende konsolkalesje med en diesel Eberspacher for varme. Den benyttes hele året.

 

Båten leveres også med twin installasjon outboard eller og single inboard, drev eller vannjet. Felles for alle Alunautene er at de kan kundetilpasses. Det finske brannvesenet har en versjon av AC-14, forteller Jaer til Båtliv.

Politibåten

A-serien er spesielt sjøsterke. De er ikke designet for ekstrem fart, men for å marsje i god fart ( 35-40 knop). Den nye politibåten i Oslo har en versjon av dette skroget.

Felles for alle båtene er ”full penetration” sveiseskjøter, to vanntette skott med doble lensesystemer og selvlensing. Samtlige A-serie Alunauter er helsveiset i Hydro Aluminium 5083 legering med doble vanntette skott og tre separate lensesystemer, manuelle og elektriske (totalt seks pumper om bord). De er selvsagt selvlensende ( selv lille AC-14) og er overdimensjonert strukturelt.

Se video av politibåten i Oslo her

Alunaut båtene er primært delt i to serier: AC serien og A- serien. AC-båtene er mer klassiske, enklere og rimeligere.  A- serien har et spesielt skrog og en mer omfattende fremtoning. Begge seriene er levert til proffmarkedet.

 

A-serien selges også privat bruk. Dette er en vesentlig del av forretnings modellen. Mange privat brukere er erfarne og har store krav til sikkerhet og kvalitet.

 

A-serien leveres som RIB eller Monohull, som A6, A7, A8, A9 og A10. Monohull leveres med kraftig fenderlist eller skumlister.  De leveres med konsoll, kanvastak, hardtop eller akterkabin.  De store leveres og med kabin forut, forteller Jaer til Båtliv.

Forhandler

Alunaut er etablert av tidligere medarbeidere I Baltic Work Boats, som har bygd flere av de Norske LOS båtene.  Alunaut er basert på Saarema i Estland. Nettsiden er under bearbeidelse og foreligger snart, og det samme gjelder Norsk forhandler, opplyser Jaer.