Oslofjordmuseet

BADELIV: Flåten denne damemodellen ligger i er en redingsflåte fra Spitfireflyene som ble brukt under krigen, men den er også brukt som badeflåte i fjorden i etterkant. "Seilet" er fallskermen.
ELEKTRISK: Den til venstre er fra like etter krigen og den til høyre av nyere dato.
FEM PÅ RAD: Se nøye på den nærmeste. Den kommer med motorsag.

Se verdens minste motor

Oslofjordmuseet stiller ut en unik samling påhengsmotorer frem til slutten av mars.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Daglig leder ved museet, Tron Wigeland Nilsen, med verdens minste påhengstor: Clarce Troller med 1,25 hk fra 1939.

Vollen, Asker:

Søndag åpner en seks uker lang utstilling av påhengsmotorer på Oslofjordmuseet i Vollen i Asker. . Her kan du se blant annet Evinrudes første modell fra 1910/11, som sannynligvis er Norges eldste påhengsmotor. Samtlige fem norskproduserte merker er dermed samlet for første gang.

Motorsag og påhengsmotor i ett

Spekteret av påhengsmotorer som befinner seg på Oslofjordmuseet i disse dager er bredt; fra det man kjenner til som verdens minste på 4,3 kg, til en gjennomskåret Yamaha 250 HK på 270 kg.

En elektrisk motor fra etterkrigstiden er plassert side om side med en tilsvarende av nyere dato, og på rekken med de første utgavene av norskproduserte påhengsmotorer finner vi en kombinert motorsag og påhengsmotor.

– Man kan jo tenke seg at det ar praktisk med en motorsag når man kom til en av de skogkledde øyene her i gamle dager, utdyper daglig leder ved Oslofjordmuseet,Tron Wigeland Nilsen.

Utstillingen består av påhengsmotorer fra inn- og utland. En del er museets egne, mens mange er utlånt fra kystlagene. Mye av kunnskapen rundt denne type motorproduksjon ligger også hos kystlagene, og Per Angell-Hansen fra Gokstad kystlag vil fortelle om dette etter åpningen søndag klokken 1400.

– Vi har fått låne motorer fra blant annet Hurum, Langesund og Gokstad, forteller Wigeland Nilsen.

Det er gratis adgang for besøkende i museet hele åpningsdagen. Selve åpningen av utstillingen gjøres av Per Norseng, Norsk Maritimt Museum søndag klokken 14.

Læresenter

I tillegg til gamle båter og motorer er Oslofjordmuseet et opplevelsessenter som tar for seg miljø, forurensning og dyre og plantelivet i skjærgården. Badelivets historie i Oslofjorden er også godt dokumenter i form av sorthvitt bilder fra forrige årtusen frem til i dag.

– I fjor hadde vi rundt 25 skoleklasser og barnehager her. I år regner vi med å få besøk av enda flere, kanskje  det dobbelte, sier Wigeland Nilsen.

Ro deg en tur

I andre etasje er en avdeling dekket gulvet med et sjøkart over Oslofjorden. De forskjellige øyene og kystledhyttene i skjærgården er merket med  med bilde og informasjon, slik at man enkelt kan få oversikt over hva som er hvor.

Museet har også en rosimulator, hvor du kan velge mellom tre forskjellige turer i fjorden. Mens du ror får du informasjon om hva du ser på panoramaskjermen foran deg via en høytaler.

Se videosnutt her: