Steeler Panorama FlatFloor 46

Stålbåt i særklasse

Nederlandske Hans Webbink kastet slipset etter mange år i Statoil for å starte som båtbygger. Resultatet når vi kommer om bord imponerer.

Publisert Sist oppdatert

Boot/Düsseldorf:

>> Se video

Man må nullstille tankene litt før man går om bord i Steeler Panorama FlatFloor 46, i hvert fall om man er bundet til litt mer konservative og tradisjonelle følelser for hvordan en båt skal se ut. Den står stilt ut i yachthallen på Boot Düsseldorf, og etter at den ble kåret til årets båt i klassen for diplacement er den blitt et langt mer populært besøksobjekt. Båtliv besøker standen og treffer på direktør Hans Webbink hos nederlandske Steeler. Han hadde tidligere en god jobb for Shell og Statoil, men han valgte å kaste slipset og bli båtbygger. Alt begynte med en serviett.

Tenker nytt

Webbink tar fram mobilen og viser oss to bilder av skisser fra servietter.

– Det er de aller første skissene jeg hadde av båten, forteller han. Det er enkle streker, men de viser veldig godt hvordan han så for seg en god løsning som skulle skille seg fra resten av båtverdenen. For når man for eksempel går på verdens største innendørs båtmesse med mer enn 1600 utstillere er det ikke til å stikke under en stol at det er mye likt. Mange av løsningene går igjen, og det samme med layout. Webbink satte i gang en designer for å få frem hva han egentlig ønsket.

– Jeg ønsket noe helt annerledes, sier Webber. Vi står ved inngangen til salongen når han forteller dette, og vi har ved første øyekast allerede fått bekreftet at dette er jo annerledes. Og at den er helt annerledes ser vi allerede fra utsiden. Mange vil nok si at den er litt for sær, at det ligner en buss. De som likevel tar turen for å se innvendig blir vel ikke annet enn imponert.

Begeistring

Mens vi snakker med Webber kommer det flere om bord. Alle utbryter nesten det samme, men på forskjellige språk på denne internasjonale båtmessen.

– Mein Gott, sier ei tysk dame som kommer inn. En annen like etter kommer med tilsvarende på fransk. Og det er ikke fordi de synes det er stygt, eller rart. Det er helt annerledes, det er innbydende - det er lekkert!

Dette er en veldig åpen båt. Når man kommer inn i 46-foteren kommer vi inn i salongen. Foran oss er en forhøyning med en svært innbydende førerplass som vi kommer tilbake til. Men før vi forlater salongen må vi ta med et par finesser. At en båt har en flatskjerm som senkes opp og ned er ikke noe nytt. På den andre siden er en av båtens to vinkjølere. Her er det samme løsning som fra flatskjermen. Det er et hyllesystem for vinflaskene som heises opp, elektrisk. Når de er nede har de konstant temperatur, perfekt for rødvinen. Hvitvinen som skal ha en annen temperatur har fått sitt eget vinskap nærmere byssa.

VIDEO: Omvisning i Steeler (teksten fortsetter under bildet):

Følg Båtliv på Facebook for flere filmer og få aktuelle artikler først.

Føles større

Man glemmer at båten bare er 46 fot når man er om bord, den føles mye større. Salongen har stor sittegruppe, og byssa er litt lenger forut, nærmere førerplassen. En halvannen meter lang benk trekkes ut når man skal lage mat. Og vil man sitte ved benken til frokosten har båten fått spesialdesignet stoler som står i salongen. Med et enkelt håndgrep slås de opp og de settes ved benken. Det er Webbink selv som har designet disse stolene.

Går vi rundt førerplassen så kommer vi til en gjestelugar på babord side. På styrbord side kommer vi til eierlugaren som har nydelig utsikt og masse lys som slipper til gjennom fire takluker. Her er det dristig nok åpen løsning til badet og dusjen, men toalettet har naturlig nok fått sitt eget lille rom.

Åpent

Felles med alle rommene i båten er at de har kontakt med den midtre delen som er en forhøyet førerposisjon.

– Jeg har lagt stor vekt på at det er føreren som gjerne er båtens eier som får den beste plassen, sier Webbink.

Hans Pappenburg som er redaktør for nederlandske Motorboot har testet båten, og kan bekrefte at førerplassen er unik.

– Det er som å kjøre inn i et maleri, sier forteller han.

Rundt førerplassen er det en sofabenk med et robust bord i midten, så her skal ingen føle seg alene. Blir det varmt kan taket heves hydraulisk og frisk luft slipper inn. Dette er også praktisk for bruk i Nederland, da båten ikke kan være for høy når den skal under alle bruene.

Akter for førerplassen er det utgang til et stort akterdekk, eller flybridge. Vi påpeker for Webbink at det er lave rekker, men han forklarer at dette var et ønske fra eieren som skulle ha denne båten, av hensyn til lave kanalbruer. Båtene fra Steeler er custombygd, så her blir det aller meste fikset etter eierens ønske. Båten vi er om bord i har stålskrog, men verftet leverer også modeller med glassfiber og aluminium.