Vant i retten

Retten ga båtkjøper fullt medhold i omstridt båthandel.

Publisert Sist oppdatert

Det konkursrammede båtsenteret på Askøy mente de eide båten som en privatperson hadde kjøpt. Båten lå på eiendommen hos båtselskapet da konkursen ble åpnet.

Mannen hadde betalt et forskudd på 2.395.000 kroner til bygging av båten han hadde bestilt. Pengene gikk imidlertid inn i driften av selskapet som slet med økonomien. Da båtbyggingen tok lenger tid enn planlagt, hevet mannen hevet kjøpet og krevde å få tilbakebetalt pengene som ikke var blitt brukt til båtbyggingen.

Båtsenteret betalte noe. Først året etter betalte selskapet tilbake 800.000 kroner, men skyldte ham fortsatt penger. Da bestemte mannen seg for å overta en ny båt i stedet for pengene selskapet skyldte ham. Overføringen av båten skjedde kort tid før konkursen.

Senere hevdet Båtsenteret på Askøy at avtalen mellom dem og privatpersonen var en proformakontrakt og at eiendomsretten til denne båten lå hos dem. De saksøkte mannen for å få salgsummen betalt til dem. Mannen på sin side hevdet at han hadde overtatt båten og at det ikke var en proformaavtale slik båtsenteret påsto. Han har brukt båten som sin egen, noe vitner kunne bekrefte i retten.

Retten var enig med den saksøkte mannen og mener at dette ikke var en proformaavtale, og at den saksøkte faktisk eide båten. Mannen vant saken fullt ut. Askøyselskapet ble også dømt til å betale saksomkostninger på 152.000 kroner.