Tøff ekspedisjonsbåt

Moderne superyachter er ikke bare linjelekre båter som skal imponere i havn.

Publisert Sist oppdatert

Nå er ekspedisjonsbåtene i skuddet, båter som kommer langt på en tankfylling og som tåler både sjø og kulde. Her er en nyhet fra Vripacks designere.

Dagens superyacht må selvsagt by på komfort og gode egenskaper i sjøen. Men den bør også være tøff og gjerne likne på en «ordentlig» skute.  Og det er kanskje nettopp definisjonen på en «ekspedisjonsbåt». En båt som du kan dra langt av sted med, en båt som tåler en støyt og en båt som ikke blir umoderne etter kort tid.

Og det er akkurat en slik båt det kjente designfirmaet Vripack i Nederland har skapt med den nye «Gamma 20».  Båten er en skreddersydd utgave av den serieproduserte Gamma 20 for operasangeren Andrea Bocelli. Her er det god plass til  både eierfamilien og gjester. Og båten er svært økonomisk i bruk, hva dieselforbruk angår. Med fulle dieseltanker på til sammen 5.500 liter går båten 1,230 n.m. på cruising speed.

Nederland er viden kjent for sine superyachts, som bygges såvel i tre, plast og stål som i aluminium.  Gama Yachts-verftet har spesialisert seg på å gi båtene et særpreg etter kjøperens ønsker og krav. Operasangern hadde ønsker om italiensk stil og smak innvendig, og verftet hentet derfor det meste av innredningen fra Italia. 

Båten er utstyrt med fly bridge og foran denne, på øverste dekk, er det plassert en sofa og et bord der herskapet kan nyte utsikten i det fri. Helt akter kan en  stor badeplattform kjøres ut ved hjelp av hydraulikk. Av andre spesialiteter må nevnes en spesialbygget undervannsbåt som kan sjøsettes fra båten når noen ønsker å se seg litt om under vann. I det hele tatt er det lite av det man forbinder med de virkelig store superyachtene man ikke kan finne om bord i denne ”beskjedne” 30 meter lange skuta. Stor bredde og høyt fribord gir stort volum og mye plass innvendig; hele 170 kvadratmeter fordelt på tre dekk. 

Helt forut er det mannskapslugarer, mens det er plass til ni gjester i egne kabiner. Eierkabinen har store vinduer og egen balkong.

Det meste av interiøret er i mattlakkert eik. I en av de store salongene er det plassert et piano.