Første båt er snart ferdig i Polen. Begge foto: Privat/Bjørn Askvik.

Askvik med nytt båtmerke

Bjørn Askvik har kjøpt fabrikk i Polen og lanserer et nytt båtmerke om bare to uker.

Publisert Sist oppdatert

Det er to nye båter som lanseres fra nyetablerte Askvik Maritim, og det er en 18-foter og en 14-foter.

– Jeg ser et behov for båter i denne størrelsen i markedet, forteller Bjørn Askvik på telefon. Han har lenge drømt om å lage egne båter. Sart er den første båten ferdig. Drømmen blir en realitet. Når vi ringer Askvik er han er på flyplassen. Han er vei til fabrikken som han leier i Polen. Dit reiser han nå en gang i uken. Første båt kan være i Norge allerede om to uker. Lanseringen er så nær at han vurderte å ta båten til båtmessa i Berlin som starter allerede 27. november.

– Det er mulig jeg tar den til båtmessa i Düsseldorf i stedet, forteller han til Båtliv.

Røff skjærgårdsjeep

Askvik forteller at 18-foteren blir en  røff skjærgårdsjeep. Den blir hetende Askvik 545 Suv.

– Den blir uten innerliner og får mange fine finesser. Den får fine stoler med gassdempere. Den kan da fungere som en tøff fiskebåt, men det blir også mulig å oppgradere til en fin landstedsbåt, forteller Askvik. Han forteller videre at han har sett mye på Rana 540 som har gått ut.

– Det er en båt som har solgt bra. Så jeg har sett en del på den når jeg har laget denne, men den nye 18-foteren blir mye mer moderne, sier Askvik. Motoralaternativene blir fra 50 til 115 hestekrefter. Det blir ingen fast motorleverandør, men Askvik Maritim har agentur for Tohatsu.

14-foteren håper Askvik skal gå greit med 15-hester. Maks motor på denne blir en 30-hester.

– Dette blir en båt med innerliner, full benk akter og sittegruppe foran, forteller Askvik.

Tredje generasjon båtbygger

Bjørn Askvik eier hele kjeden selv, fra produksjon til salg. Askvik Maritim AS ble stiftet i slutten av februar i år, Askvik Maritim Polska som er produksjonsselskapet ble stiftet i september, og Askvik AS  (import) er også nylig stiftet. Askvik sier til Båtliv at han regner med å produsere 50 18-fotere frem til sommeren. Han er også åpen for at den nye fabrikken kan bygge andre båter, om det blir aktuelt. Det er allerede planer om å utvide fabrikken.

Askvik er et navn man forbinder med Askeladden. Og det var Bjørn Askviks oldefar som startet Askeladden i 1911. Selv jobbet Bjørn Askvik i Askeladden fra 1990 til 2007.

Blir det Askeladden-gener i de nye båtmodellene?

– Det blir ikke noe sammenligning med Askeladden i det hele tatt. De har også kuttet ut småbåtprogrammet, og det er denne nisjen jeg ser behov for i markedet, sier Askvik.