Utdrag fra "Legendarsiske linjer 1940-1980", bok 2 i serien.
Utdrag fra "Legendariske linjer 1940-1980", bok 2 i serien.

Amerikalinjen i bokform

«Legendariske linjer» er Erik Ødemarks bokserie om de norske amerikalinebåtene som gikk i trfaikk over atlanteren mellom 1913 og 1980.

Publisert Sist oppdatert

 

De som vokste opp på 70-tallet husker kanskje så vidt Amerikalinjen, og hvordan de stolte og store skipene ble omtalt med stolthet av den daværende foreldregenerasjonen. Forfatter, forlegger og kulturarbeider Erik Ødemark (f 1956) har lansert bok nummer to i serien

«Legendariske linjer», som omhandler de norske amerikabåtene. 

Denne boken omhandler perioden 1940- 1980, mens den første tar for seg årene 1013-1940.

Ødemark vokste med et nært forhold til NAL, der hans far var inspektør i 12 år fra 1957 til 1969.

– Etter dette har interessen for rederiet fulgt meg, og stoffet til bøkene er en kombinasjon av min egen samling NAL-effekter og andre jeg har truffet som deler denne interessen, forteller Ødemark.

Dette er som sagt bok nr. som omhandler historien til de åtte passasjerskipene i Den norske Amerikalinjen (NAL). Den første boka, som ble utgitt for ett år siden, tok for seg de fire første skipene fra 1913 frem til utbruddet av den 2. verdenskrig. Den siste boka tar for seg perioden fra utbruddet av den 2. verdenskrig og de fire siste skipene og historien til de to siste skipene ble overdratt til et nytt rederi, og solgt til utlandet etter ytterligere tre år. Bøkene presenterer også andre forhold som preget tiden NALs skip opererte i. Bok nr. 1 har mye stoff om emigrasjonen til USA, de viktigste havnene skipene besøkte, 1. verdenskrig, Amerikalinjens to første kapteiner, opprettelse av lasteskiplinjer m.m.

I bok nr. 2 er det stoff om den annen verdenskrig, overgang til cruisevirksomhet, flyenes innvirkning på den transatlantiske farten og lastelinjetrafikken. Krigsårene har fått en fyldig omtale og deretter følger vi NALs strevsomme etter- krigsår, og DS Stavangerfjords ensomme seilas som Amerikalinjens «arbeidshest» over Nord-Atlanteren.

Deretter følger omtalen av NALs nyere skip: Oslofjord, Bergensfjord, Sagafjord og til slutt Vistafjord, som ble rederiets åttende og siste passasjerskip.

Boka berører også en rekke andre sider ved Amerikalinjens virksomhet, blant annet lastelinjene på både Nord-Amerika og Øst-Afrika linjen. Dramatiske
situasjoner som enkelte av NALs skip kom ut for, har også fått en levende

beskrivelse; som den gang Stavangerfjord mistet roret i en forrykende orkan midt utpå Atlanteren i 1953.

Materialet til boka er hentet fra mange steder, blant annet Norsk Maritimt Museum i Oslo, private samlinger, samt at det er fortatt intervjuer av personer som arbeidet i NAL eller som på annen måte hadde et spesielt nært forhold til rederiet.

Boka er rikt illustrert med over 300 fotografier, illustrasjoner m.m

 

Disse to bøkene er de første i Bok Circus Forlags nye serie; Legendariske Linjer. Nye titler er under planlegging der fokus legges på andre kjente, og mindre kjente, norske linjer.

ISBN: 978-82-8219-132-6

Tittel: Den norske Amerikalinje. Passasjerskip 1940 – 1980
Serie: Legendariske Linjer Forfatter: Erik Ødemark

Antall sider: 144
Målform: Bokmål, innbundet Format: Liggende 30 x 22 cm Pris: 349,-