Lagoon 630MY. Båten skal gjøre 17 knop på maksfart. Med en marsjfart på 12 knop skal den brenne 3,5 liter per mil, mens forbruket redusreres til kun 1,5 liter per nm om farten reduseres til 8 knop.
Lagoon 400MY

Lagoon uten mast

Katamaraner er et voksende marked både med og uten seil.

Publisert Sist oppdatert

Høyere drivstoffpriser kombinert med et høyere krav om komfort er faktorer som vil utvikle båtene i fremtiden. To skrog er en vei å gå. To smale skrog krever liten kraft til fremdrift, enten kraften kommer fra vind eller fra fossilt brennstoff.

Lagoon vokser

Lagoon tilhører Beneteau-gruppen og er et verft som er i sterkt vekst. Chartermarkedet skriker etter seilbåter med to skrog, som tilbyr mengder med plass og volum, men som heller ikke krenger under seil. Også i privatmarkedet er det etterspørsel etter nye katamaraner, og salget er godt, fordi det er få slike båter på bruktmarkedet.

Egen hybridmodell

Det er ikke første gang Lagoon bygger katamaraner uten mast. Verftet kom med en 43 foter i 2000, og en 44 foter i 2006, men disse er ikke lenger i sortimentet.

Lagoon har også utviklet et hybrid-katamaran. Den kom i 2008 og kunne leveres med to elektriske motorer op 10 KW hver, drevet av en 17,5 KVA/220 V generator. Ideen var god, men maskineriet var ikke dimensjonert for å gå lange strekk mot vinden.

To nye uten mast

Under messen i Cannes lanserte Lagoon en modell med benevnelsen 630MY. Båten har mye til felles med Lagoon 620 som har mast. Motorbåten har samme skrog og innredning, men seilingsdybden er minket. Motorversjonen har også større tanker og større maskiner.

Neste modell uten mast blir Lagoon 400MY, en båt basert på Lagoon 390. Prisen på Lagoon 400MY er enda ikke kjent, men seilversjonen starter på 2,7 millioner kroner. Volumet under dekk kan sammenlignes med en en-skrogsbåt på 50 fot.

Bavaria kommer

Bavaria har kjøpt opp katamaranverftet Nautitech som så langt kun har bygget båter med mast. Bavaria har gjort et strategisk kjøp for å komme inn i en voksende del av båtmarkedet. Det er forventet at Nautitech nå med nye eiere også vil lansere katamaraner uten mast.

Data for Lagoon 630MY

• Length overall. 19.35 m

• Maximum beam. 10.00 m

• Draft. 1,20 m

• Fresh water capacity 960 l

• Fuel capacity 3000 l

• Standard engine size 2 x 260 CV/HP

• Optional engine size. 2 x 300 CV/HP

• Naval architects VPLP

• Interior design Nauta Design

Katamaraner har salong og bysse mellom skrogene, mens det i skrogene er lugarer og bad.