Store seilbåter selger
Sandvika. Båtmessen "Båter i sjøen". Aud Høva og administrerende direktør Erlend Prytz i NorBoat ombord i messens dyreste båt - en Princess 61 til 9,3 millioner kroner.Foto: Mattis Sandblad
Båtsalget faller i 2009

Båtsalget faller i 2009

Salget av båter snudde fra full gass til bråstopp i 2008. Les om bransjens forventninger til 2009.

Publisert Sist oppdatert

Prognosene til båtbransjeforbundet Norboat  viser at båtsalget fortsatt vil synke i 2009. I 2008 falt båtsalget med omtrent 25 prosent fra rekordåret 2007. Det var særlig i annet halvår at salget stoppet opp. Administrerende direktør Erlend Prytz i Norboat venter at salget vil gå ned ytterligere ti prosent fra 2008 til 2009.

–    Mye avhenger av finanskrisen, og hvordan norske politikere takler krisen. At renten settes ned er positivt. Vi får håpe at ikke arbeidsledigheten blir dramatisk, sier Prytz.

 

Utstyr

Han påpeker at interessen for båter og båtliv er stor i Norge. I godværsperioden sist sommer kunne Prytz selv hvordan det dukket opp båter fra alle fjorder og bukter. Lederen for Norboat har tro på framtiden, men legger ikke skjul på at 2009 blir et tøft år for mange i bransjen.

–    Blant vinnerne er de som selger utstyr og service til båtfolket. Folk fornyer gjerne båtene sine i dårligere tider. Da blir det ny kartplotter eller autopilot eller nye puter og kalesjer, sier Prytz. Drivstofføkonomi og miljø er blant trendene i båtbransjen for tiden, og Prytz tror mange kan forbedre drivstofføkonomien på eksisterende båter ved å bytte ut den gamle motoren med en ny.

Seilbåter

Kostbare seilbåter er det segmentet båter som virker minst berørt av finanskrisen, ifølge Prytz. Volummarkedet er hardest rammet, mener han, men legger til at det er vanskelig å generalisere om vinnere og tapere i dagens marked. Generelt klarer de kjente merkevarene seg best, hevder Prytz.

Det finnes ingen god statistikk over det samlede båtsalget i Norge. Verdien av båtimporten vokste imidlertid med 18,9 prosent fra 2,73 milliarder i 2006 til 3,25 milliarder i 2007, ifølge importstatistikk fra SSB. Så faller den altså med 25 prosent i 2008 i forhold til året før, og ytterligere ti prosent i 2009, ifølge prognosene fra Norboat.

– Salget av utenbordsmotorer har vi ganske god statistikk på. Alt tyder på at salget i 2009 vil ligge på snittet av salget i perioden fra 1980 og til i dag, sier Prytz.