Alle Sunseekere ligner på hverandre innvendig. Dette gjør de for varemerkebyggingen.
Turid Gotteberg på flybridgen av Sunseekers 36-meter. Inntil nå er det den største båten i Sunseekerflåten
Dette er den nye 30 meteren.
52 meter lang lystbåt. Sunseeker flytter egene grenser med sitt nye prosjekt.

Sunseeker «goes X-large»

Nå tar engelske Sunseeker steget opp i megayachtklassen og satser på aluminiumsbåter på opp til 170 fot (52 m). Samtidig legger de ned produksjonen av båter under 50-fot.

Publisert Sist oppdatert

I følge den norske Sunseeker importøren Turid Gotteberg er det etterspørsel fra trofaste kunder som har gjort at Sunseeker nå går ”X-large”. Hun har jobbet med Sunseeker i 10 år, og sier eierne tør å satse slik på grunn av at det er ”klientene” som spør etter så store båter.

Sunseeker har i forbindelse med dette kjøpt opp et nytt verft i Weymouth i Sør-England. I tillegg bygger de ut sine gamle verftsområder i Pool til å bli Europas største.

–Det var få av importørene og forhandlerne som skjønte hvorfor eierne gikk ut å investerte i det store verftet i Weymouth. Den gang var svaret at de skulle bygge de største glassfiberskrogene der, nå skjønner vi jo litt mer  hvorfor det ble handlet enda et storbåtverft, sier Gotteberg.

Eieren bestemmer

De nye aluminiumsbåtene blir alle hundre prosent custombygd (one-off). Her får eieren selv være med å bestemme spesifikasjoner og innredning ut fra behov og bruk.

Sunseeker har de siste årene fått drahjelp fra James Bond. De har vært hoffleverandører til både superskurker og MI-5.

Og når man først skal ta opp kampen med de store, er det vel ikke mer å forvente enn at man går helt til topps for å hente navn til båtprosjektet. Gudenes konge, hersker over himmelen i følge gresk mytologi. Hos oss heter han Tor med hammeren, hos Sunseeker heter han Zeus.

Opp en vektklasse

Med denne satsingen, tar Sunseeker opp kampen med de store italienske og tyske  båtverftene som Baglietto og  Lürssen. Sistnevnte har jo bygget ”fritidsbåter” for Oracle gründer Larry Ellison og for Paul Allen som var med å starte Microsoft.

Sub-primetider tross alt. Sunseeker satser mer enn noen andre i bransjen om dagen. 64 Predator, 74 Predator, 84 Predator, og en ny 30 Meter Yacht, blir presentert på messen i London. Og har vi først puttet 50-øre på Turid Gotteberg avslører hun også at 78 Yacht og 58 Portofino kommer i løpet av 2010.

    –Hvordan kan dere gjøre dette i tidene som nå rår?

    –Dette kan vi gjøre fordi vi har et nettverk av forhandlere og klienter som jobber sammen. Vi har en egen innbytteordning som gjør at kundene kan bytte seg opp eller ned internt i systemet. Dette gjør at det blir færre bruktbåter i markedet. Sunseeker har også en policy på at de ikke leverer ut båter før forhandlerne faktisk har solgt båtene til kunder. Dette gjør forhandlernettet mer solid, og at kapitalen ikke blir liggende på lager. Den belastningen tar da Sunseeker, sier Gotteberg.